Potrivit aceleiasi cercetari, una din sase persoane crede ca a descarcat sau a accesat continut ilegal intr-o perioada de sase luni.

Aceasta cercetare face parte dintr-o noua serie de responsabilitati pe care le-a primit Ofcom, care trebuie sa informeze autoritatile guvernamentale in legatura cu eforturile depuse de proprietarii de continut pentru educarea internautilor cu privire la consecintele incalcarii legislatiei privind drepturile de autor. In acest sens, este vizata accesarea online de continut TV, filme, muzica, software, carti si jocuri video.

Ofcom spune ca 47% din utilizatorii de internet nu au putut spune cu exactitate daca a fost ilegal sau nu continutul vizionat de ei, fapt care a subliniat importanta educarii si informarii internautilor.

Potrivit studiului, 54% din utilizatorii de internet au spus ca acceseaza continut ilegal pentru ca acesta este gratuit. Printre cele mai comune motive citate de utilizatorii de internet pentru accesarea continutului ilegal se numara si faptul ca acest tip de continut este comod de accesat (48%), respectiv rapid de accesat (44%).

Pe de alta parte, circa un sfert dintre persoanele care acceseaza continut ilegal pe internet (26%) spun ca li se permite "sa incerce" inainte de a li se solicita cumpararea unui anumit tip de continut online.

Potrivit Ofcom, aceasta cercetare ofera doar o perspectiva asupra nivelului de incalcare a drepturilor de autor pe internet. Rezultatele acestui studiu ar trebui completate cu alte cercetari asupra comportamentului utilizatorilor de internet si cu alte informatii despre industria media.