Totul a inceput cu un zgomot, un sunet surd produs parca de niste roti. Daniel Dagan abia l-a auzit la inceput, dar cu timpul acesta a devenit mai frecvent si a inceput sa tulbure linistea cladirii in care locuieste, in centrul Berlinului.
Placutele cu numele proprietarilor de pe usile apartamentelor au inceput sa fie inlocuite cu numere, Dagan a inceput sa vada din ce in ce mai des fete necunoscute, iar pubelele de gunoi din curte au inceput sa se umple cu prosoape folosite.
Dagan si-a dat seama atunci ca blocul sau a inceput sa se transforme in hotel. Acum stie ca zgomotul de pe palier vine de la rotitele bagajelor cu care turistii vin sa se cazeze si din ce in ce mai des i se solicita informatii despre locurile de distractie din oras.
Daniel Dagan este jurnalist si s-a mutat din Israel in Berlin acum 10 ani, intr-o cladire de apartamente proprietate personala. Blocul se afla intr-o zona centrala, la doar cativa metri de Poarta Brandenburg, ceea ce il face foarte atractiv pentru turisti.
“Vezi draperiile de la ferestre?”, il intreaba Dagan pe jurnalistul de la Der Spiegel. “Sunt aceleasi la toate apartamentele”. Din cele 21 de apartamente ale cladirii, mai mult de jumatate sunt inchiriate de turisti. Dagan nu vrea sa locuiasca intr-un hotel ilegal. Vrea sa-si cunoasca vecinii, care sa duca o viata linistita ca si el. Nu vrea vecini pe termen scurt, care sa dea petreceri zgomotoase, care sa arunce gunoiul de la fereasta si care sa nu-si asume responsabilitati pentru nimic.
In districtul Mitte din Berlin, in care se afla si blocul in care locuieste Dagan, se gasesc de inchiriat 257 de apartamente. Acestea n-ar tebui sa se afle aici, dar nimeni nu face nimic pentru asta. Dagan si vecinii sai au format o asociatie care sa prezinte problema autoritatilor si care lupta pentru ca “Berlinul sa ramana al berlinezilor”.
Lupta pentru un camin
In Berlin, una dintre cele mai mari metropole a Europei, este din ce in ce mai greu pentru rezidenti sa-si gaseasca un camin. Pentru ei, acest concept implica liniste, securitate si confort. Intr-un oras cum este Berlinul, caracterizat prin agitatie, miscare si schimbare, acest lucru este din ce in ce mai greu de gasit.
In Berlin innopteaza mai mult de 20 de milioane de turisti pe an si se asteapta ca numarul acestora sa depaseasca 30 de milioane in urmatorii ani. Pe de alta parte, orasul atrage ca un magnet si din ce in ce mai multi straini care vor sa locuiasca permanent aici. Iar intrebarea care se ridica este: cui ii apartine orasul, intr-o lume globalizata, rezidentilor sau tuturor?
Berlinezii ii aleg pe cei care ii vor conduce in aceasta duminica. Cresterea preturilor la chirii este cel mai important subiect al campaniei electorale din acest an. Chiriile in centrul Berlinului au crescut cu peste 14% in ultimii doi ani, ceea ce indica schimbarile prin care trece orasul.
Capitala Germaniei a inceput sa se transforme in urma cu cativa ani, cand a devenit un oras al turistilor si al strainilor care vor sa locuiasca aici. Fenomenul a luat o amploare periculoasa in ultima perioada, iar orasul s-ar putea confrunta cu ceea ce s-a intamplat in America de Nord, Brazilia sau America de Sud, unde au izbucnit conflicte intre rezidenti si “cuceritori”.
“Ajutor, vin turistii!“
In anii '90, fostul Berlin de Est a devenit, brusc, centrul clubbing-ului, in aceasta parte a orasului regasindu-se cele mai notorii cluburi ale capitalei. Legendarul club Tresor este considerat locul de nastere al stilului tehno. S-a deschis apoi Berghain, considerat cel mai bun club din lume. Recent, Kater Holzig a devenit cel mai la moda club din Berlin si cel mai cautat de turisti. Barul, construit intr-o veche fabrica, are peretii acoperiti cu graffiti, sculpturi din fier pe pereti, are muzica buna si un imens ring de dans. Iar milioanele de tineri turisti care vin la Berlin vor sa se distreze macar intr-unul din aceste cluburi.
Cum ii afecteaza acest lucru pe rezidenti? Berlinezii sunt germani, turci, americani, israelieni, francezi, arabi si oricine simte ca face parte din comunitate si se integreaza aici, ceea ce se intampla foarte repede. Acum insa, nervii s-au intins la maximum, iar rezidentii au renuntat la atitudinea blazata si vor sa ia masuri in ceea ce priveste valul de turisti care calca orasul. Mai ales ca acestia se simt amenintati de deschiderea unui nou aeroport anul viitor, care va aduce si mai multi straini in oras.
Primele proteste au inceput sa apara. In urma cu doua saptamani, mai multe cladiri noi au fost manjite cu vopsea, intr-un protest fata de pretul tot mai mare al chiriilor. Autoritatile locale au anuntat recent ca 15 cluburi ar putea fi inchise din cauza plangerilor vecinilor. Iar politia monitorizeaza cu mare atentie zona Admiral Bridge din Kreuzberg, unde se organizeaza spontan concerte nocturne care ii deranjeaza pe localnici.
Pentru majoritatea berlinezilor, orasul a devenit prea zgomotos si prea scump. Ei nu mai vor sa fie centrul distractiei pentru altii, pe propria cheltuiala.
Citeste si: