Cele mai vandute destinatii de city break anul trecut au fost, potrivit Vola.ro, Roma, Barcelona si Paris, urmate de Londra, Istanbul si Venetia. Pe de alta parte, Dubai, Creta, Zakynthos, Corfu si Rhodos au fost printre cele mai cautate destinatii de litoral, iar pretul unui sejur a ajuns, in medie, la 370 de euro.

In ceea ce priveste achizitiile de bilete de avion, cele mai cautate destinatii in 2014 au fost Roma, Londra, Paris, Bruxelles, Milano si Barcelona, iar pretul mediu al unui bilet dus-intors a fost de 161 euro, in scadere cu aproape 25% comparativ cu anul 2013.

Potrivit sursei citate, vacantele externe si city break-urile s-au ieftinit anul trecut pentru ca s-au introdus noi curse low cost, cu tarife scazute, care au "tras in jos" tarifele medii. Astfel, s-a ajuns anul trecut ca biletele low cost sa aiba o pondere de 62% din volumul total de bilete de avion vandute de portalul de turism.

In topul preferintelor, atat pentru bilete de avion, cat si pentru city break-uri, s-a situat Roma, unde pretul unui bilet de avion a atins un minim de 24 euro in 2014, iar un city break, cu cazare pentru trei nopti, bilet de avion si asigurare medicala, a putut fi cumparat chiar si cu 130 euro.

De asemenea, city break-urile la Bruxelles s-au ieftinit incepand cu toamna lui 2014, cand Ryanair a introdus o cursa noua, crescand cererile pentru aceasta destinatie cu peste 15%. Pretul unui city break la Bruxelles porneste de la 150 euro de persoana, dar a avut si valori putin peste 100 euro pe parcursul lui 2014. Prin introducerea unei curse Wizz Air din Timisoara, destinatia a devenit disponibila si pentru turistii din vestul tarii.

In cazul vacantelor, cea mai dinamica destinatie a anului 2014 a fost, de departe, Dubai, unde au ajuns de doua ori mai multi romani decat in anul precedent. Cu toate ca este considerata o destinatie exotica datorita climei calde tot timpul anului, preturile pentru Dubai au fost similare cu cele pentru destinatiile europene, se mai arata in comunicatul Vola.ro. Astfel, o vacanta de 7 zile in Dubai, cu bilet de avion si asigurare medicala inclusa, a pornit de la pretul de 300 euro de persoana, adica in unele cazuri aproape la jumatate fata de cele din 2013.

Potrivit studiului, romanii cumpara vacantele cu maximum o luna sau doua inainte de plecare, insa preturile pachetelor ar scadea simtitor daca achizitiile s-ar face cu mai multe luni inainte si turistii ar beneficia astfel de ofertele de early booking.

Cele mai cautate hoteluri au fost structurile de 3 stele, pozitionate in apropierea centrului. In plus, romanii prefera hotelurile care ofera macar mic dejun.

"Pe segmente de varsta, tinerii pleaca mai mult in city breakuri si prefera marile orase europene, precum Roma, Paris sau Barcelona. Atunci cand aleg totusi o vacanta, merg in destinatii mai moderne, cunoscute pentru posibilitatiile de distractie: Zakynthos, Dubai, Mallorca, Lefkada si, de obicei, aleg destinatii diferite de la an la an. Familistii aleg, in general, o destinatie foarte cunoscuta din Turcia sau Grecia, precum Kusadasi, Corfu, Creta sau Antalya, pe care de cele mai multe ori o viziteaza in mod repetat de la an la an. Acestia prefera, mai degraba, vacante all inclusive", se mai arata in studiul Vola.ro.

Vola.ro este cea mai mare agentie de turism online din Romania si deserveste persoane fizice sau companii, oferind servicii complete de turism: bilete de avion de linie si low-cost, rezervari hoteluri, city break-uri, vacante, asigurari medicale de calatorie si servicii de rent-a-car.

Vola.ro a inregistrat in 2013 o cifra de afaceri de 107,4 milioane de lei si este detinuta de Daniel Truica (35 de ani) si un fond de investitii polonez.