"Remarcam o preferinta din ce in ce mai mare a clientului roman pentru utilizarea mijloacelor de plata bancare, in special prin cardurile de credit cu dobanda zero. In ultimii trei ani, de cand ofertele early booking sunt alese de tot mai multi romani, inregistram si o crestere anuala, de 25%, a numarului celor care folosesc cardul de credit pentru plata in rate", subliniaza Marius Usturoiu, directorul general Mareea, realizatorul studiului.

Pe partea de turism intern, se inregistreaza o crestere de 15% fata de 2015, ponderea cea mai mare a vanzarilor fiind detinuta de litoral (85% din total), caruia ii urmeaza statiunile balneoclimaterice, cu 10%, respectiv statiunile montane, cu 5%. De asemenea, se observa o crestere a rezervarilor pentru hotelurile tip all inclusive de pe Litoralul romanesc, dar si o crestere a cererii pentru hotelurile cu centre spa.

Cele mai vandute vacante pe litoralul romanesc sunt in Mamaia, Eforie Nord, Venus, Saturn, iar la munte, in Predeal, Sinaia, Poiana Brasov, Busteni.

La ora actuala, pe litoralul romanesc sunt 9 hoteluri de 5 stele, 59 hoteluri de 4 stele, 153 hoteluri de 3 stele, 91 hoteluri de 2 stele si 2 hoteluri de o stea. Din totalul de 314 de hoteluri, 23 de hoteluri au regim all inclusive. Pe litoral sunt autorizate peste 800 de structuri de cazare. Conform studiului Mareea, romanii prefera din ce in ce mai mult hotelurile de 3 si 4 stele si serviciile all inclusive. Cele mai multe hoteluri cu regim all inclusive, 9, sunt in Mamaia.

Grecia ramane destinatia externa favorita a romanilor, in special a familistilor, inregistrandu-se o crestere a vanzarilor de 7% fata de anul precedent. Vanzarile se concentreaza pe insulele cunoscute (Creta, Rhodos, Zakynthos si Corfu) dar si pe partea continentala (Halkidiki, Riviera Olimpului), unde se ajunge repede cu autocarul sau automobilul.

"In 2016, rezervarile in sistem early booking au inregistrat o crestere de 20% fata de aceeasi perioada a anului precedent. La ora actuala, 40% din totalul rezervarilor noastre au fost efectuate prin early booking, iar in 2015, ponderea a fost de 35,7%. In prezent, dupa o stagnare, se inregistreaza din nou un puternic val de rezervari, datorita inceperii vacantelor scolare si universitare. Fata de luna precedenta, rezervarile efectuate dupa 15 iunie au inregistrat o crestere de 40%. Sezonul estival 2016 este unul foarte bun atat pentru litoralul romanesc, cat si pentru Grecia, dar si pentru alte destinatii precum Spania si Bulgaria", a spus Marius Usturoiu.

Conform studiului, 70% dintre turistii romani care merg in Bulgaria prefera serviciile all inclusive, iar 30%, demipensiune si bed & breakfast. Majoritatea romanilor aleg hoteluri de 4 stele. Albena este statiunea preferata de familisti, careia ii urmeaza Nisipurile de Aur, Sunny Beach si Nessebar.

In pofida atentatelor din Istanbul si Ankara, riviera turceasca ramane o destinatie aleasa in continuare de o parte dintre romani. Antalya conduce detasat in topul preferintelor, fiind urmata de Marmaris, Bodrum si Kusadasi. Din cauza problemelor generate de atentate, multi hotelieri promoveaza in continuare reduceri de tarife de pana la 50%.