Claire Vallee conduce restaurantul ONA (abrevierea de la ''Origine Non Animale'') situat în oraşul Ares, în apropiere de Bordeaux, pe care l-a lansat în 2016 prin crowdfunding, cu ajutorul susţinătorilor, şi a unui împrumut de la o bancă.

"Parcă m-a lovit un tren", a declarat Vallee pentru AFP despre momentul în care a primit un apel de la Ghidul Michelin prin care a fost informată cu privire la decizia luată, scrie Agerpres.

Pe lângă steaua Michelin primită luni, Vallee a câştigat şi o stea verde, pe care ghidul, supranumit "Biblia gastronomiei franceze", a introdus-o anul trecut pentru a recompensa unităţile cu practici etice semnificative.

ONA este ''primul restaurant vegan din Franţa care a câştigat o stea'', a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Ghidului Michelin.

Vallee avea incluse şapte feluri de mâncare în meniul său gourmet înainte de a fi nevoită să închidă ONA din cauza restricţiilor asociate pandemiei de COVID-19. Combinaţiile sale preferate includ seminţe de pin, ciuperci boletus şi sake sau ţelină, tonka şi bere.

Băncile tradiţionale franceze i-au oferit tinerei chef un ajutor modest când a apelat la ele în căutarea unui împrumut pentru a pune bazele restaurantului. ''Au spus că perspectiva veganismului şi a alimentelor pe bază de plante este prea incertă'', a povestit ea. În plus, locaţia aleasă pentru restaurant, în zona Golfului Arcachon (Bassin d'Arcachon), pe coasta Atlanticului, nu a fost considerată suficient de promiţătoare.

Vallee a continuat să-şi asigure finanţarea prin crowdfunding, fără a avea nevoie de garanţii, şi prin Le Nef, o bancă specializată în împrumuturi pentru proiecte considerate etice.

Tânăra a recunoscut că s-a întrebat de-a lungul timpului ''dacă suntem destul de buni, deoarece gătitul pe bază de legume este dificil şi inovator''. Dar, după cum a adăugat ea: ''cel mai important lucru este să îţi placă să faci asta''.

Cu toate că în prezent este considerată o pionieră a bucătăriei vegane din Franţa, Vallee crede că pur şi simplu a călcat pe urmele altora, oferindu-l drept exemplu pe regretatul Jean-Christian Jury, care a condus restaurantul ''Mano Verde'' din Berlin.