Restaurantul fratilor Roca a mai obtinut acest titlu in 2013.

GALERIE FOTO: In culisele "El Celler de Can Roca"

"El Celler de Can Roca" din Girona (nord-estul Spaniei), trei stele in ghidul Michelin, ii succede astfel restaurantului "Noma" al lui Rene Redzepi, care functioneaza intr-un depozit maritim renovat din Copenhaga.

In bucataria "El Celler de Can Roca", unde trei frati lucreaza impreuna de 18 ani, se amesteca traditie si modernitatea. Joan (, in care bucatar-sef), Jordi (patiser) si Josep (somelier sef) s-au format in micul restaurant-bar al parintilor. 

Acest "barometru anual al gustului gastronomic" a dobandit o notorietate si o influenta in crestere de la lansarea sa in 2002. Cine figureaza in clasament poate fi sigur ca va avea mai multe rezervari, subliniaza organizatorii. 

Clasamentul celor mai bune 50 de restaurante din lume se bazeaza pe alegerile unui juriu de 972 de "experti independenti" (chefi, patroni de restaurante, autori de retete culinare si degustatori experimentati) din 27 de regiuni. 

Conducerea si personalul restaurantului spaniol El Celler de Can Roca vor incepe in august un turneu international. Timp de cinci saptamani, fratii Roca isi vor inchide restaurantul din Girona si vor parcurge 48.000 km cu cei 40 de colaboratori ai lor. Prima etapa va fi la Buenos Aires, urmeaza apoi orasele americane Miami, Birmingham si Houston, schimband apoi continentul pentru Istanbul.

"Obiectivul nostru este cu adevarat ambitios. Suntem multumiti dar si constienti de imensa responsabilitate in privinta acestei provocari pe care am conceput-o cu fratii mei drept omagiu adus unor bucatarii extraordinare si, in acelasi timp, atat de diferite", a declarat Joan Roca.