Potrivit Elenei Udrea, banii de pe Axa 4 nu au fost folositi, in timp ce Axa 5.2 ar avea nevoie de ei, turismul balnear fiind extrem de important.

Ulterior, Udrea le-a declarat jurnalistilor ca banii de pe Axa 4 a POR, "Sprijinirea mediului de afaceri regional si local", au fost neaccesati intrucat programul aferent "e greu sa fie derulat in Romania din cauza conditiilor", in timp ce domeniul investitiilor in turism este extrem de accesat.

"De la comitetul de monitorizare speram sa reusim sa mutam banii nefolositi de pe Axa 4 pe Axa 5, pe 5.2, la investitii in infrastructura de turism. Cred ca vom putea, pentru ca sunt in cadrul aceluiasi program operational, sunt bani care pana acum nu au fost accesati pentru ca sunt destinati unui program care e greu sa fie derulat in Romania din cauza conditiilor. Si atunci putem sa luam banii aceia nefolositi sa-i alocam intr-un domeniu extrem de accesat, al investitiilor in turism", a declarat Udrea.

In cadrul intalnirii de la Sovata, la care au participat, alaturi de oficialitatile locale, si operatori de turism din zona, Udrea a precizat ca banii suplimentari s-ar ridica la 200 de milioane de euro.

Totodata, ministrul a declarat ca intentioneaza sanctionarea proprietarilor de spatii de turism care nu vor sa le introduca in circuitul turistic, cum ar fi cei din Herculane si Borsec.

Potrivit Elenei Udrea, cei care au recuperat astfel de spatii de turism, dar nu le dau destinatii in acest sens ar trebui sa fie sanctionati, iar la minister se gandeste o astfel de formula.

In acelasi context, ea a precizat ca turismul balnear se numara printre domeniile competitive in turismul romanesc, insa exista problema infrastructurii specifice, care in parte este nemodernizata si care "are nevoie de reglementari specifice, de suport financiar si de implicarea autoritatii centrale in turism", pentru ca se pot "face multe la nivel local", dar nu fara implicarea Guvernului.

Udrea a aratat ca una dintre tintele pe care si le-a propus este legata de turismul balnear, dar pentru ca acesta sa fie un turism modern si competitiv la nivel international, este nevoie sa devina "mai mult decat un turism de sanatate pentru persoanele de varsta a treia".

"Pentru asta e nevoie de agrement, e nevoie sa aducem tinerii in statiile balneare, trebuie sa le cream posibilitatea de a-si petrece timpul liber, pentru ca e greu sa-i tinem la lac si dupa aia sa-i ducem in camera", a conchis ministrul.