Mai mult, oficialul a adaugat ca hotelierii vor trebui sa se scotoceasca de oferte compatibile ca pret cu cele ale vecinilor bulgari, asadar cine va dori sa petreaca 1 Mai-ul la mare sa poata sa stea trei nopti la un hotel de trei stele cu 30 de euro sau pentru 2 nopti oferta sa nu sara de 20 de euro.

“De vina a fost lipsa promovarii” au spus in cor oficialii din turism la sedinta Consiliului Consultativ al Turismului de astazi. Acestia au hotarat ca vor face parteneriate cu transportatorii feroviari si rutieri pentru a putea oferi turistilor tarife speciale daca vor sa vina la mare.

"Vom organiza petreceri in cluburi, petreceri in statiuni cu care alegorice, un festival de Salsa, apoi Targul de Antichitati si Tuning Show in Eforie Nord", a declarat pentru incont.ro Corina Martin, presedintele Asociatiei Natinale a Agentiilor de Turism.

Statisticile nu sunt prea blande cu turismul autohton, pentru ca in primele luni ale acestui an, hotelierii au raportat o scadere de 15% fata de anul trecut, iar per total turism national suntem cu 5% in minus decat media tarilor europene.

Cu aceste cifre in fata, Elena Udrea a anuntat ca in acest an se vor demara o serie de proiecte pentru revigorarea litoralului, in special partea de sud a acestuia. Sumele nu au fost anuntate, insa.

Astfel, se vor construi doua porturi de agrement, unul la Mamaia si altul in statiunea 2 Mai, pentru vasele de croaziera care merge inspre Dunare sau la bulgari. Apoi, se va mai incepe constructia unui complex de agreement undeva in apropierea statiunilor Saturn si Costinesti.

Statiunile din sudul litoralului, a caror situatie este cea mai grava, vor beneficia de programe de asfaltare, dotare cu mobilier urban si crearea de spatii verzi.

Desi Elena Udrea a spus raspicat ca toate hotelurile de pe litoral vor trebui sa fie deschise de 1 Mai, in afara de cele din Mamaia, multe spun ca nu se mertita efortul si vor tine inchis.

"Nu dau drumul pentru ca nu sunt turisti ca sa justifice efortul. Nu vin aici se duc in Mamaia sau putin mai la sud, la Nisipurile de Aur", a declarat pentru incont.ro Borzea Ion, directorul hotelului Selena din Eforie Nord.

Mai mult decat "efortul nejustificat", hotelierii de pe litoral se confrunta si cu altfel de probleme cum ar fi spre exemplu...lipsa caldurii in camere.

"Este mult prea frig si nu vor da caldura in camere, iar daca stai sa te gandesti ca pentru o singura zi trebuie sa chemi personalul si sa-i platesti pentru cel putin 3-4 zile si inainnte sa aranjeze si dupa 1 Mai, ca sa curete mizeria, nu se merita nici pe departe efortul. Treaba asta cu 1 Mai-ul pe litoral e o poveste frumoasa pentru televizor, atata tot", a spus si directorul hotelului Lira din Eforie Nord.

Anul trecut, de Paste, au vizitat litoralul romanesc circa 12.000 de turisti, in vreme ce in acest an numarul lor s-a apropiat timid de 2.000.