Turistii care cred in potentialul Romaniei. Cine sunt strainii care isi petrec vacantele in tara noastra
Romania a atras, in primele noua luni ale anului, cu 12,6% mai multi turisti straini fata de anul trecut. Francezii, germanii si italienii se numara printre cei mai multi turisti straini care ne-au vizitat tara, potrivit datelor Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Turism.
Cei mai multi turisti straini au provenit din Germania (+9,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut), Italia (+21,2%), Franta (+10,3%), Ungaria (+15%), Statele Unite ale Americii (+3,5%) si Marea Britanie (+10,3%), se arata intr-un comunicat al Ministerului Turismului.
Cei mai multi vizitatori care au venit in tara noastra au ales sa se cazeze la hotel (+12,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut), in pensiunile turistice (+9,6%) si in pensiunile agroturistice (+32,5%). Si in ceea ce priveste cheltuielile nerezidentilor straini, in Romania s-au inregistrat cresteri, acestia au cheltuit cu 18% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.
In ceea ce priveste turistii romani, acestia au ales sa se cazeze la hotel (+18,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut), in pensiunile turistice (+19,2%) si in pensiunile agroturistice (+27,6%). Per ansamblu, in primele noua luni ale anului fata de aceeasi perioada din 2010, numarul de turisti romani a avut o crestere de 16,9%.
Cele mai spectaculoase cresteri au fost inregistrate in perioada sezonului de vara, respectiv lunile iulie (turisti straini: +15,7%, turisti romani: +23,4%) si august (turisti straini: +18,7%, turisti romani: +22,4%).
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, crede ca aceste cresteri dovedesc cat de importante sunt investitiile masive in turism si promovarea strategica a destinatiilor romanesti care au fost realizate in ultimii ani.
„Ne bucura sa observam ca turistii straini care iubesc cel mai mult Romania sunt exact cei pe care ii vizeaza Strategia de creare si promovare a brandului national de turism. Avem cresteri foarte bune pe pietele din Italia si la vecinii nostri din Ungaria, dar si in randul turistilor pretentiosi, cum sunt cei din Marea Britanie, Franta si Germania, si chiar o crestere deloc de neglijat pentru turistii din Statele Unite“, a declarat ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea, intr-un comunicat.
In perioada 2009 – 2011, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a alocat pentru dezvoltarea turismului fonduri europene si de la bugetul national in valoare de 812 milioane de euro, fata de 20 de milioane de euro, cat au fost alocate in perioada 2006 – 2008.
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Turism (INCDT) este o unitate aflata in coordonarea MDRT, care realizeaza analize folosind datele Institutului National de Statistica (INS), ale Bancii Nationale a Romaniei si ale mai multor organisme internationale de cercetare a turismului.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: