Cu mimi ce ilustrau pe fundal activitatile pe care le poate face un turist in Romania, Radu Mazare a citit din planurile opozitiei. "Hai sa fim seriosi, n-avem vreo mare fantastica. Avem o mare, dar sunt alge. N-avem nici o clima care sa ne favorizeze, ca daca vii in luna mai si ai intrat in apa, ai iesit sit e duci direct la spital ca ai facut pneumonie. La fel, si in septembrie", spune Radu Mazare, primar Constanta.

Si atunci, ceea ce propune Mazare, este un turism cu reguli putine. Asta ar pesupune eliminarea restrictiilor legate de fumat sau de zgomot, taxe mici pentru ambarcatiunile de lux si libertate mentinuta pentru toti cei care vor sa practice sporturi nautice si care nu la dispozitie zone delimitate, ca in alte parti ale Europei. In turismul fara constrangeri despre care vorbeste Mazare, litoralul ar fi declarat zona libera pentru cazinouri, adica patronii lor sa achite statului impozite modice.

"Litoralul romanesc nu se preteaza la asa ceva. In afara de cluburile care atrag o noapte doua, nu ai ce sa le oferi mai mult", spune Elena Udrea, ministrul Turismului.

Cele 14 cazinouri, care au existat pana in 2010 in Romania, au platit anul trecut la bugetul de stat taxe in valoare de 250 de milioane de euro. Daca propunerea USL va fi pusa in practica, Mazare spera ca numarul de cazinouri va creste din nou, mai ales pe litoral.

In ceea ce priveste turismul la munte, balneo, sau cel cultural, cei de la USL sustin ca poate deveni o industrie cu conditia sa fie construiti cei 1.200 de km de autostrada promisi de ei pana in 2020, sa fie modernizate aeroporturile si caile ferate, iar cei care investesc in domeniu sa fie scutiti de impozit mai multi ani.