Iniţial, obiectivul autorităţilor pentru 2023 viza obţinerea unor venituri din turism estimate la 50 miliarde de dolari şi 50 de milioane de turişti.

Relansarea turismului este crucială pentru Turcia, care se bazează pe valuta adusă de turiştii străini pentru a acoperi deficitul ridicat de cont curent, potrivit Agerpres.

Numărul turiştilor străini care au vizitat Turcia a crescut anul trecut cu peste 21%, la aproape 40 de milioane, cei mai mulţi fiind din Rusia, Germania, Bulgaria şi Marea Britanie.

Veniturile din turism au urcat cu 12,3% anul trecut, la 29,5 miliarde de dolari, iar 81,8% din venituri au provenit de la vizitatorii străini şi 18,2% de la cetăţeni turci care trăiesc în străinătate.

Ministrul Turismului, Mehmet Ersoy, a explicat că pentru a se ajunge la ţinta de 70 de miliarde de dolari venituri în 2023 este necesar ca ţara să se concentreze pe turismul de calitate, iar planul de diversificare a activităţilor din turism prevede măsuri pentru majorarea cheltuielilor cu 50% per turist.

Astfel, durata sezonului turistic va fi extinsă şi vor spori activităţile promoţionale pe diverse pieţe, inclusiv din China, India, Coreea de Sud şi Japonia.

Pentru diversificare, vor fi dezvoltate diverse tipuri de turism: gastronomic, medical, religios şi de afaceri.

Sectorul turistic asigură peste un milion de locuri de muncă şi este responsabil pentru 4,5% din PIB-ul Turciei, evaluat la 800 miliarde de dolari.