În cadrul unui interviu televizat, şeful statului turc a fost întrebat dacă ar fi posibilă intrarea gratuită la Muzeul Sfânta Sofia. "Nu este imposibil. (...) Dar nu o vom face sub numele de muzeu, ci de Moscheea Sfânta Sofia".

Remarca sa a provocat surpriză din partea unei jurnaliste care i-a adresat întrebarea la postul de televiziune TGRT Haber, notează AFP, potrivit News.ro.

Operă arhitecturală majoră, construită în secolul al VI-lea, la intrarea în Strâmtoarea Bosfor şi a Cornului de Aur, bazilica Sfânta Sofia face obiectul polemicilor între creştini şi musulmani. Fiecare cult îşi revendică monumentul.

Monument clasat în patrimoniul mondial UNESCO

Această biserică, unde au fost încoronaţi împăraţii bizantini, a fost transformată în moschee în secolul al XV-lea după capturarea Constantinopolului de către otomani în 1453. Sub regimul laic al lui Mustafa Kemal Atatürk, ea a fost dezafectată şi transformată în muzeu, conform legii, pentru a o "reda umanităţii".

"Turiştii vin şi se duc la Moscheea Albastră, plătesc ceva? (...) Vom face la fel şi cu Sfânta Sofia", a adăugat preşedintele Erdogan, aflat în plină campanie pentru alegerile locale pentru 31 martie, care se anunţă strânse în oraşe precum Ankara şi Istanbul.

Statutul acestui monument, în prezent clasat în patrimoniul mondial UNESCO şi vizitat de milioane de turişti în fiecare an, continuă să-i irite pe cei mai militanţi musulmani din Turcia. 


Activităţile legate de Islam s-au intensificat în biserica Sfânta Sofia

După sosirea lui Erdogan la putere în 2003, activităţile legate de Islam s-au intensificat în interiorul bisericii Sfânta Sofia, în special prin sesiuni de lectură ale versetelor din Coran sau rugăciuni colective în curtea monumentului.

Grecia vecină, care monitorizează îndeaproape viitorul patrimoniu bizantin în Turcia, şi-a exprimat în mai multe rânduri preocuparea sa în ceea ce priveşte iniţiativele de a pune la îndoială statutul bazilicii Sfânta Sofia. Subiectul a fost din nou evocat după atentatul comis pe 15 martie de un extremist de dreapta împotriva a două moschei la Christchurch în Noua Zeelandă, care a provocat moartea a 50 de persoane.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a menţionat de mai multe ori "manifestul" publicat de autorul atentatului, în care el declară în special că bazilica Sfânta Sofia va fi "eliberată" de minaretele sale. "Nu veţi ajunge să faceţi din Istanbul un Constantinopole", a reacţionat pe 25 martie şeful statului turc.