Lira s-a depreciat vineri cu peste 4% faţă de dolarul american, cel mai mare declin zilnic consemnat după criza valutară din luna august a anului trecut, provocând îngrijorare că turcii cumpără mai multă valută pe fondul înrăutăţirii relaţiilor cu Washingtonul, scrie News.ro.

Datele băncii centrale au arătat joi că depozitele de valute şi fondurile care includ şi metalele preţioase deţinute de turci au atins un nivel record în săptămâna încheiată pe 15 martie, economiştii considerând că acesta este un semnal al scăderii încrederii în lira turcească.

Vorbind duminică, la un miting electoral la Istanbul, Erdogan a spus că ”unii oameni” au început să provoace Turcia şi că încearcă să determine deprecierea lirei, cu ajutorul unor colaboratori turci.

”Le spun celor care se angajează în acest fel de activităţi în ajunul alegerilor că le ştim identităţile. Ştim ce faceţi. Trebuie să ştiţi, după alegeri vă vom prezenta o notă de plată grea”, a afirmat preşedintele.

Turcii vor participa pe 31 martie la alegeri locale.

Erdogan nu a precizat la ce s-a referit, dar autorităţile de reglementare a pieţei bancare şi a celei financiare din Turcia au anunţat sâmbătă că au lansat investigaţii în urma unor reclamaţii referitoare la un raport al JP Morgan care ar fi provocat speculaţii la bursa din Istanbul şi ar fi afectat reputaţia băncilor turceşti.

Un purtător al JP Morgan în Turcia a refuzat să comenteze investigaţiile. Raportul văzut de Reuters afirmă că există un risc mare de deprecierea a lirei după alegerile locale şi recomandă clienţilor să investească pe termen lung în dolari. O astfel de recomandare este folosită de băncile globale în notele adresate clienţilor.

Ministrul turc de Finanţe Berat Albayrak a afirmat vineri că speculatorii denigrează economia turcă pe reţelele de socializare şi că manipularea este similară cu cea care a avut loc în timpul protestelor anti-guvernamentale din 2013.