De exemplu, cei de la Blue Air practica un curs valutar intern, care face ca un euro sa fie mai scump decat la casele de curs valutar. A patit-o un client care si-a cumparat, duminica, un bilet de la agentia Blue Air din incinta aeroportului Baneasa. Biletul costa 222 de euro, iar romanul a scos din buzunar 965 de lei.

Concret, acesta a platit biletul la un euro cotat la 4,35 de lei, in timp ce cursul mediu la casele de curs valutar era de 4,20 de lei. Daca ar fi cumparat euro de la casele de schimb, el ar fi dat 932 de lei.

Citeste si Cum poti sa-ti cumperi cele mai ieftine bilete de avion sau vacante

Oficialii Blue Air spun ca "exista un curs mediu intern stabilit pe o anumita perioada de timp care absoarbe oscilatiile de curs valutar".
In plus, "pasagerul poate opta atat pentru achitarea in lei, dolari, cat si in euro. In momentul in care opteaza pentru euro sau dolari, acesta poate face conversia valutara la pretul pe care il gaseste cel mai mic pe piata. De exemplu, daca un pasager are un bilet in euro sau in dolari si doreste plata online sau fizic la agentie, chiar daca el are cardul in lei, acesta poate sa plateasca in euro la cursul din ziua respectiva al  bancii emitente a cardului", mai spun acestia.

Cei de la call-center au spus ca acest curs leu-euro, de 4,35 de lei, este "stabilit de companie si este revizuibil la cateva luni", fara a preciza conditiile in care se poate modifica acest raport.

In plus, si pe site-ul companiei se mentioneaza faptul ca Blue Air utilizeaza un curs de schimb intern. "Acest curs de schimb este cursul BNR+2%, rotunjit in plus la 0.05 ron sau 0.1 ron( de exemplu: daca 1 euro la cursul BNR+2% este de 3.78 ron, atunci Blue Air va rotunji acest curs la 3.80 ron). Pasagerii au optiunea de a solicita plata in moneda de care dispun ( euro, usd, sau ron), comunicand agentului Blue Air, la momentul emiterii biletului, moneda in care doresc sa plateasca biletul de avion sau selectand singuri aceasta moneda, daca biletul este cumparat online", scrie pe site-ul operatorului.

Astfel, daca am calcula dupa norma interna, ar rezulta un curs de maximum 4,25 de lei.

Taxe de rezervare

Daca iti rezervi biletul din timp, vei mai plati si taxa administrativa. Astfel, daca iti cumperi bilet cu cardul de pe site-ul Blue Air vei plati 5 euro de pasager si 3 euro de la un ghiseu Blue Air.

In schimb, cei de la Carpatair spun ca vei plati biletele la un curs calculat in functie de cotatia BNR din ziua in care le achizitionezi. Chiar si asa, si aici vei plati taxe pentru rezervarea biletului prin call-center - 25 de euro, pentru zborurile internationale, si 12 euro pentru zborurile nationale.

Daca rezervi biletul online, taxa este de 10 euro pentru zborurile internationale si 25 de lei pentru cele nationale.

La Wizz Air, platesti si taxe pentru rezervarea biletului, insa pretul in euro este mai mic. De exemplu, pentru o cursa Barcelona-Bucuresti vei plati 770 de lei pe site-ul companiei, adica 199 de euro, daca achiti cu cardul. Daca faci asta prin transfer bancar vei da 193 de euro.

La acesti bani trebuie sa adaugi si taxele de rezervare ale biletului. Daca achiti cu un card vei da 21 de lei, prin transfer bancar - 11 lei si prin call-center 29 de lei.