Taxa de promovare pentru statiunea Mamaia. Cine sunt proprietarii care o vor plati
Faleza din Mamaia
Consilierii locali municipali au aprobat, in sedinta de marti, taxa de promovare a statiunii Mamaia. Impozitul va fi cuprins intre 100 de lei si 4.000 de lei anual, urmand sa fie pltatit atat de agentii economici, in functie de profilul fiecaruia, cat si de proprietarii de apartamente din Mamaia, informeaza Mediafax.
Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a spus, la finalul sedintei, ca aceasta taxa a fost solicitata chiar de catre Asociatia Patronala Mamaia si a estimat ca in acest an se vor strange aproximativ 700.000 de euro, noteaza Mediafax.
"Situatia este oarecum amuzanta pentru ca ea a venit ca o propunere din partea Asociatiei Patronale si au fost consilieri care s-au opus si tot caraiau. Vorba celor de la Asociatia Patronala Mamaia, noi vrem sa platim. Estimez ca o sa fie in jur de 600-700.000 de euro, 20 la suta ramane la Primarie ca sa o cheltuiasca pentru promovare, restul sumei merge la Asociatia Dobrogea Litoral", a afirmat Radu Mazare.
Pentru ca in cadrul sedintei consilierii PDL nu au fost de acord ca aceasta taxa sa fie achitata si de catre proprietarii de apartamente din statiune, Mazare a spus ca si ei sunt avantajati de faptul ca Mamaia este o statiune cautata de turisti.
"Platesc inclusiv detinatorii de apartamente din Mamaia, este vorba de 100 de lei anual, adica 20 de euro pe an, ceea ce nu este o suma deloc semnificativa pentru ca de promovarea care se va face din acesti bani vor beneficia toti, atat hotelieri, cat si cei cu restaurante, cu apartamente, chiar daca ei nu-si inchirieaza proprietatile, cazurile nu sunt foarte multe. Insa proprietatea lui este valorizata altfel decat oriunde, intr-un fel s-a devalorizat un apartament in Mamaia si cu totul altfel in Bucuresti, Constanta, Barlad, Braila pentru ca Mamaia este o destinatie care functioneaza si functioneaza bine", a explicat primarul Constantei.
Oficialul a adaugat ca trebuie realizata o promovare a statiunii si acest lucru nu se poate face cu fonduri europene deoarece litoralul nu a fost inclus in Master Planul de turism al tarii.
"Le explicam domnilor de la PDL ca madam Udrea a scos din Master Planul de turism al Romaniei litoralul. Ca atare, nu se poate cheltui niciun euro din fondurile europene pentru promovarea litoralului. Se vor putea cheltui de-abia dupa ce se reintroduce litoralul daca vor mai dori cei de la comisiile europene ca acolo sunt jupanii. Dar pana atunci noi trebuie sa facem si sa suportam promovarea singuri ori o suporta agentii economici din Mamaia, ori o suporta Primaria din taxele celor din Constanta, ori Mazare din buzunarul lui, ori nu o mai facem", a afirmat Radu Mazare.
Cei doi consilieri PDL au votat impotriva acestui proiect pentru ca nu erau de acord ca si detinatorii de apartamente sa achite aceasta taxa, dar hotararea a fost adoptata prin voturile consilierilor PSD, PNL, PP-DD, UNPR si PNTCD.
Conform hotararii, hotelurile si cazinourile vor plati 4.000 de lei pe an, unitatile de alimentatie publica - 3.500 de lei pe an, moteluri, vile turistice, cabane, bungalouri, sate de vacanta, campinguri, pensiuni turistice si pensiuni agroturistice - 3.000 de lei pe an, farmaciile, atelierele foto, atelierele de jocuri, spalatoriile auto - 2.000 de lei pe an, comertul ambulant este taxat cu sume cuprinse intre 400 si 1.000 de lei pe an, iar pentru o locuinta taxa este de 100 de lei pe an.
Pe acelasi subiect: