Ioana si prietenul ei au petrecut Revelionul in familie. Au asteptat sa treaca sarbatorile ca sa plece in vacanta, pentru ca tarifele sa mai scada. "Poate in strainatate, poate la schi in Austria, partiile sunt ceva mai bune. De Sarbatori, in general, nu te poti apropia, acum incep sa fie mai accesibile", spune Ioana Leonte.

Agentiile estimeaza ca pana la 10% dintre romani prefera sa mearga in vacanta in extrasezon, cand sunt preturile mai mici. "Preturile sunt mai mici cu 15% fata de pachetele de Revelion. Pentru Bulgaria pot opta pentru nu stiu ce orase, pentru Austria pentru nu stiu ce oras...", explica Sorina Cristea, agent de turism.

In Bulgaria, de pilda, pe langa reducerea la pretul pachetului, turistii beneficiaza si de doua nopti de cazare gratuita. In Austria, daca de Revelion un sejur de 5 nopti costa 500 de euro, acum tarifele sunt la jumatate. Iar preturile mici nu sunt singurul avantaj. "Personalul isi face treaba pentru un numar mai mic de oameni, asa ca ne asteptam la servicii mai bune. Daca vorbim despre masina, cu siguranta la o saptamana dupa Revelion sunt strazile mai putin aglomerate, la fel si aeroporturile", spune si Ciprian Enea, consultant in turism.

Chiar daca agentiile vin cu oferte bune pentru strainatate, 80% dintre romanii care isi iau vacanta in extrasezon prefera sa ramana in tara. Pentru ei, hotelierii au redus preturile substantial. In Predeal, de exemplu, 5 nopti de cazare cu all inclusive, la un hotel de patru stele, costa 760 de lei, fata de Revelion, cand ajungeau chiar si la 2.500 de lei. "Gasim oferte all-inclusive pentru toata familia. Se ofera asistenta pentru copii, un fel de gradinita pe toata durata zilei, shuttle buss-uri catre partie", precizeaza Cristina Pipias, agent de vanzari.

Sunt insa si multi romani care s-au saturat de frig si prefera o vacanta in tarile exotice. Cei mai multi aleg Dubaiul, mai ales ca in doua saptamani va incepe si festivalul de shopping. O vacanta de 7 nopti in Dubai, la un hotel de 3 stele, nu depaseste acum 400 de euro. In Republica Dominicana puteti cumpara un sejur de vis cu numai 589 de euro. Atentie, insa, la aceste sume se adauga si taxele de aeroport, care pot dubla suma.