"Pana azi (marti - n.r.), la ora 09.00, au fost 465 de apeluri telefonice la numarul de tel verde pus la dispozitia turistilor blocati din cauza anularii curselor aeriene. Cei mai multi au solicitat alternative de transport terestru si oportunitati de cazare la unitatile care percep jumatate de pret", a spus Udrea.

Turistii straini din Romania, care nu se pot intoarce in tarile de origine din cauza inchiderii spatiilor aeriene, vor putea beneficia de reduceri la cazare de 50% in orasele cu aeroporturi internationale, pana la rezolvarea problemelor de transport, potrivit Ministerului Turismului.

De asemenea, turistii romani aflati in strainatate si ce straini din Romania au la dispozitie un numar de telefon gratuit, 0800868282, pus la dispozitie de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, la care pot obtine informatii utile legate de oportunitatile de cazare si transport catre tara de origine.

Udrea a adaugat ca au existat si solicitari din partea romanilor blocati in Europa, care au fost indrumati catre birourile romanesti de promovare turistica din tarile respective.

"Am avut si un caz special, un tour operator din Turcia, cu 100 de turisti cu vizele Schengen expirate, care erau blocati la vama Bors. Acestia au fost lasati sa traverseze Romania", a adaugat ministrul.

Un nor de cenusa provocat de eruptia unui vulcan in Islanda perturba traficul aerian in Europa, determinand inchiderea spatiilor aeriene din mai multe state.

Aproape 100 de curse aeriene din si spre Romania au fost anulate vineri, iar sambata 270. Pentru duminica si luni, doua companii - Tarom si Blue Air - au anulat 70, respectiv peste 30 de zboruri.