Strainii investesc in conace romanesti. Cum se transforma locuintele abandonate in afaceri de succes
Conacele vechi - iata o investitie care merita facuta. O spun strainii care au cumparat deja astfel de spatii abandonate in Romania si vor sa faca din ele afaceri de succes. Pana atunci insa, procesul de transformare a cladirii este un hobby care, spun ei, le incearca imaginatia.
La nici 100 de kilometri distanta de Bucuresti, in localitatea Casota, din judetul Buzau, o cladire, care i-a apartinut boierului Pricopie Casotti, a fost lasata ani la rand in paragina. Un scotian din Edinburgh a vazut ca este de vanzare pe Internet si, fara sa stea pe ganduri, a cumparat-o. A platit pentru ea 100.000 de euro, "mai putin decat o garsoniera in Bucuresti, la vremea aceea", spune el.
Scotianul s-a mutat in Romania si lucreaza de zor la restaurarea conacului. Spera ca-n final va arata ca in povesti, mai ales ca multe dintre decoratiunile interioare s-au pastrat intacte. "Cand am venit prima data aici, cel care avea grija de cladire tinea animale in ea. Erau oi in bucatarie", isi aminteste investitorul.
Cand lucrarile de reabilitare vor fi gata, proprietarul nu vrea sa se bucure doar el de frumusetea conacului, ci il va pune la dispozitia turistilor. La parter vor fi camerele de oaspeti, la etaj va exista un muzeu, iar la etajul inferior, un restaurant.
In Iasi, langa Hîrlau, un roman a investit doua milioane de euro in conacul Polizu. Fosta resedinta a familiei Ghica la 1900 si-a deschis deja portile. "95% dintre elemente sunt autentice, sunt pastrate de acum 140 de ani, de cand e conacul. Am pastrat cat am putut de mult, am adus covoare, am adus mobilier din perioada respectiva", spune Constantin Stefanuca, proprietarul Conacului Polizu. Turistii care vin aici sunt in general din America, Austria, Germania sau Norvegia. Investitorul ii imbie in acest sezon cu cele mai timpurii cirese, dupa ce a plantat 40 de pomi intr-o sera, iar peste trei saptamani va avea si primele roade.