În perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2017, numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 2.165.400.

"Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România, în perioada ianuarie - 30 septembrie 2017, l-au reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (58,3% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 60,4% din total. Cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-au reprezentat călătoriile în scop particular (41,7% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (64,5%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi", informează INS.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (52,2%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (89,3%).

"Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 18,8%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,4%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 42,5% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 35,1%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 52,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri au reprezentat 47,5% din totalul cheltuielilor pentru recreere", se arată în comunicat.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 49,5% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 32,1% şi-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (77% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 12,5%, urmate de autocare şi autobuze cu 7,9%, alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 2,6%.

Numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective în trimestrul III 2017 a fost de 960.500, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 2,027 miliarde lei.