Turismul a explodat în Iran, după ridicarea sancțiunilor internaționale. Cu ce îi atrage pe străini
Pe măsură ce comunitatea internațională a renunțat la o mare parte din sancțiunile economice impuse din cauza programului nuclear, Iranul redevine una dintre cele mai căutate destinații turistice.
Mai mult de 6 milioane de străini au vizitat Iranul în utlimul an, cu 50% mai mult față de anul anterior și de trei ori peste numărul turiștilor înregistrați în 2009, arată datele oficiale, preluate de CNN Money.
Numărul mare de turiști vine după ce Teheranul a ajuns, în 2015, la un acord cu comunitatea internațională în ceea ce privește programul sau nuclear, ceea ce a determinat ridicarea mai multor sancțiuni în anul următor.
Companii aeriene europene, ca British Airways și Lufthansa, au introdus zboruri directe către țara din sud-vestul Asiei și, pe măsură ce tot mai mulți turiști sosesc la Teheran, industria ospitalității este în continuă expansiune. Iar acest lucru favorizează antreprenoriatul și dezvoltarea mediului de afaceri local.
Și marile lanțuri hoteliere internaționale se mișcă repede pentru a oferi numărul de camere de care este nevoie. De exemplu, francezii de la Accor au deschis primul hotel în Iran în 2015, iar în prezent are două. Melia, din Spania, va deschide primul hotel la anul, în timp ce lanțul hotelier arab Rotana are pregătire pentru deschidere un hotel în acest an, urmând să inaugureze alte trei unități, până în 2020.
Și piața este departe de a fi acoperită, în condițiile în care agenția turistică de stat din Iran spune că republica islamică vrea să atragă mai mult de 20 de milioane de turiști până în 2025.
Mulți dintre străinii care vizitează Iranul sunt tineri din Europa și din Asia, atrași de istoria și cultura fascinante ale vechii Persii. Cele mai populare destinații sunt orașele antice Esfahan și Shiraz, precum și Persepolis, capitala vechiului Imperiu Persan, aflat în prezent în patrimoniul UNESCO.
Cei mai mulți dintre turiști caută cazări ieftine, spune Jalal Rashedi, care are cinci hosteluri în toată țara. El oferă cazare și mic dejun pentru 15 dolari pe noapte, preț în care set inclus și accesul la internet.
“În ultimii ani s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului turiștilor, în special tineri, care călătoresc pe cont propriu și care sunt curioși să descopere adevărul despre Iran. Cei mai mulți dintre ei preferă să se cazeze la hostel”, a declarat Jalal Rashedi, pentru CNN.
Potrivit unui raport al World Economic Forum, Iranul a fost desemnat, în acest an, cea mai ieftină destinație turistică.
Dar turiștii străini mai au dificultăți să intre în țară. Americanii, britanicii și canadienii încă mai au nevoie de o viză obținută în avans, în timp ce cetățenii altor state obțin una la intrarea în țară.
Iar din cauza unor sancțiuni care încă mai sunt valabile, Iranul are puține legături cu sistemul bancar interațional, iar cardurile bancare nu pot fi foloste aici.
Însă țara se adaptează rapid și dacă nu se vor produse surprize la nivel politic, republica islamică are toate șansele să devină una dintre cele mai căutate țări din lume pentru turism.
Pe acelasi subiect: