Orașele europene care nu mai vor turiști. Ce măsuri au luat pentru a-i descuraja pe străini să vină în vacanță
Turiștii sunt o sursă importantă de bani la buget și fiecare țară ar vrea să atragă cât mai mulți, care să consume și să cheltuiescă bani. Însă, pentru unele destinații, turismul s-a transformat într-o corvoadă.
Rezidenții din mai multe orașe europene aflate în topul destinațiilor turistice sunt din ce în ce mai deranjați de hoardele de turiști, care fac zgomot, poluează mediul și contribuie la creșterea chiriilor.
Iar orașe precum Barcelona, Veneția, Dubrovnik și Praga s-au trezit invadate de turiști străini, datorită zborurilor ieftine cu avionul, a extinderii serviciilor de cazare ca Airbnb sau, în cazul particular al Croației, datorită filmării serialului Game of Thrones.
În general, turismul dă un impuls economiilor locale, însă rezidenții spun că orașele lor s-au transformat în parcuri Disney și ca nu se mai regăsesc la ei acasă.
Iată ce soluții au găsit câteva dintre orașele europene, sufocate de turiști:
Veneția
Analiștii susțin că turismul în creștere de la an la an și majoarea costurilor au avut ca rezultat scăderea populației orasului italian cu două treimi, în ultimii 50 de ani. UNESCO și-a exprimat, totodată, “profunda îngrijorare” în legătură cu impactul turismului asupra siturilor istorice din Veneția. Localnicii, pe de altă parte, au protestat față de poluarea generată de navele de croazieră și de creșterea masivă a costului vieții.
Orașul reacționează. Autoritățile au crescut numărul de polițiști și de posturi de poliție care se ocupă cu ordinea și liniștea publică. Totodată, au interzis înființarea de noi chioșcuri cu mâncare stradală și au limitat apariția de noi hoteluri.
Venețienii au lansat, totodată, o campanie prin care îi învață pe turiști cum să se poarte, în nu mai puțin de 11 limbi. Turiștilor li se cere să nu lase gunoaie în urma lor, să nu agațe “lacăte ale iubirii” de balustrade, să nu iasă pe stradă în costum de baie și să nu organizeze picnicuri în siturile arheologice sau în cladirile istorice ale orașului.
Barcelona
Peste 8 milioane de turiști au vizitat Barcelona anul trecut. Istoria se repetă și în acest an, ceea ce i-a determinat pe rezidenți să protesteze față de număarul mare de străini veniți în orașul lor.
În consecință, autoritățile locale au înăsprit legislația în ceea ce privește construcția de hoteluri în zona centrală, precum și acordarea de licențe pentru hosteluri. Totodată, guvernul catalan vrea să cheltuiescă taxele plătite de turiști pentru servicii acordate rezidenților, și nu pentru promovarea turismului, ca până acum.
Numarul anual de turiști care au vizitat Spania a crescut, anul trecut, cu 20 de milioane, până la 77 de milioane de persoane, potrivit Euromonitor International, iar sectorul turistic a contribuit cu 14% la PIB-ul țării, în 2016.
Dubrovnik
Orașul medieval din Croația se confruntă cu o situație inedită: numărul de turiști a crescut în 2016 cu 10%, în principal datorită publicitații care i-a facut-o serialul de televiziune Game of Thrones, care a fost filmat aici.
Dar locuitorii din Dubrovnik se simt asediați. Recent, șapte nave de croazieră au adus în Dubrovnik 9.300 de turiști într-o singură zi, pe lângă cei 25.000 de vizitatori care erau deja în oraș, provocând aglomerație și ambuteiaje.
Autoritățile caută soluții pentru scăderea numărului de nave care acostează pe coasta Dubrovnikului și au instalat camere de luat vederi pentru a gestiona fluxurile mari de turiști.
Praga
Praga a devenit și el, în ultimii ani, unul dintre cele ai vizitate orașe ale Europei, cu 5,8 milioane de turiști primiți anul trecut. Cunoscuta bere pragheză a tranformat orașul într-un loc perfect pentru petreceri ale burlacilor, zile de naștere și alte întâlniri zgomotoase, care tulbură liniștea localnicilor.
Praghezii încă nu protestează împotriva turiștilor, însă autoritățile locale au înființat o patrulă care inspectează zonele cu baruri și restaurante și le atrage atenția turiștilor să păstreze liniștea în timpul nopții.
Pe acelasi subiect: