Impatimiti de aviatie sau simpli spectatori au fost sambata martorii celui mai mare show aviatic din Romania. Aproape 100 de mii de oameni au stat cu ochii pe cerul Bucurestiului, unde cei mai iscusiti piloti s-au intrecut in manevre spectaculoase.

Momentul de maxima tensiune: evolutia celor 5 avioane de lupta din Letonia.

O inima desenata in inaltimi, sagetata de un alt avion de vanatoare, a fost dedicatia pilotilor pentru toate femeile care le-au urmarit acrobatiile.

Baltic Bees, adica albinutele baltice, au fost la inaltimea numelui: rapide, spectaculoase si extrem de harnice. Acrobatiile s-au schimbat intr-un ritm ametitor.

In spatele acestor asi ai aerului, extrem de modesti, stau mii de ore de antrenament si o echipa foarte priceputa de tehnicieni.

Printre acestia o gasim pe Dayga, mecanic de avioane de lupta.

"De patru ani ii vad cum zboara si ma uimesc de fiecare data. Este extrem de periculos, pentru ca zboara foarte aproape unii de altii", spune Dayga.

O "albinuta baltica", pe numele sau de productie, Albatros 39 C, zboara cu o viteza de peste 800 de km/h.

Cand sunt in formatie, aceste avioane au o distanta intre ele de doar 2 metri, ceea ce este extrem de periculos.

Si pilotii romani i-au uluit pe spectatori cand au executat o manevra unica. Un avion mare de linie a fost inconjurat la joasa inaltime de avioane mici, de acrobatie.

"Foarte multi au crezut ca nu este posibil. In Romania este prima data cand un avion reactiv de pasageri este insotit de o formatie de acrobatie", a declarat George Rotaru, directorul Aeroclubului Romaniei.

Jandarmii au fost si ei la inaltime. Au coborat din elicopter pentru a captura, potrivit scenariului, cativa teroristi.