In februarie, 3,67 milioane de turisti straini au vizitat Spania, arata datelor publicate miercuri de Institutului National de Statistica (INE).
Luna trecuta, turistii straini care au ajuns in Spania au provenit in principal din Marea Britanie (806.835, cu 17,1% mai multi fata de februarie 2015), Franta (529.716, plus 8,5 %) si Germania (481.219, in crestere cu 7,4%). In ultimii ani, britanicii au reprezentat cel mai mare procent de turisti straini in Spania.
In topul destinatiilor turistice din februarie se afla insulele Canare (1,1 milioane de vizitatori straini, in crestere cu 10,5% fata de perioada similara din 2015), Catalonia (930,000 de vizitatori straini) si Andaluzia (490.000 de vizitatori straini).
In primele doua luni din acest an, 7,2 milioane de turisti straini au vizitat Spania, o crestere de 12,5% fata de perioada similara din 2015
Atentatele din Egipt, Tunisia si Turcia au incurajat europenii sa-si caute destinatii de vacanta mai aproape de casa, iar analistii apreciaza ca popularitatea Spaniei ca destinatie turistica va continua si in 2016.
Anul trecut, 68,1 milioane de turisti straini au vizitat Spania, al treilea an de crestere record de dupa 2013 (cand au fost 60,6 milioane de turisti) si 2014 (65 milioane de vizitatori straini).
Turismul are un aport de 11% la Produsul Intern Brut al Spaniei, conform datelor Institutului National de Statistica.
Grecia vrea turistii rusi care nu se mai duc in Turcia
Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Companiilor de Turism din Grecia (SETE), Andreas Andreadis, a declarat ca se asteapta in acest an la un numar record de 25 de milioane de vizitatori precum si la venituri suplimentare in valoare de 800 milioane de euro, in aceeasi zi Ministerul Turismului din Turcia anuntand o scadere de 10% a sosirilor de turisti in luna februarie, cel mai mare declin inregistrat in ultimul deceniu, informeaza Bloomberg.
Grecia si Turcia concureaza de multa vreme pentru atragerea unui numar cat mai mare de turisti, care sa stimuleze astfel cresterea economica, insa in ultima perioada industriile turistice din ambele tari au fost afectate de evenimente care au avut loc mult mai departe.
In cazul Turciei, atentatele teroriste de la Ankara si Istanbul nu au facut decat sa agraveze interdictia impusa de presedintele Vladimir Putin tour-operatorilor rusi de a mai organiza sejururi in Turcia dupa inrautatirea relatiilor dintre cele doua tari. Pentru Grecia, zeci de mii de refugiati sirieni au inceput sa ajunga pe insulele sale care constituie punctul de intrare in Europa.
Andreas Andreadis a estimat ca pana la 900.000 de turisti rusi vor ajunge in Grecia si vor fi responsabili pentru jumatate din veniturile suplimentare. Desi Andreadis nu a dorit sa faca niciun comentariu cu privire la industria turistica din Turcia, venirea unui numar suplimentar de turisti rusi apare intr-un moment in care economia Grecia incearca sa isi relanseze economia si sa-si echilibreze finantele.
Industria turistica a fost unul din putinele sectoare ale economiei Greciei care a continuat sa creasca in timpul crizei, anul trecut numarul vizitatorilor atingand cifra record de 23,6 milioane. Potrivit Consiliului Mondial al Turismului si Calatoriilor (WTTC), sectorul turismului este responsabil pentru 18,5% din PIB-ul Greciei, aproape dublu fata de media europeana.
Veniturile din turism in Tunisia s-au prabusit, dupa o serie de atentate teroriste
Banca Centrala a Tunisiei a anuntat joi ca veniturile din turism au scazut cu 54% in primele doua luni din acest an, la 182 milioane dinari (90,21 milioane de dolari), comparativ cu perioada similara din 2015, transmite Reuters.
Tunisia se confrunta cu o ascensiune a miscarii jihadiste si numara mai multe mii de cetateni in randurile unor organizatii precum Statul Islamic in Siria, Irak, dar si in Libia vecina.
Situatia s-a deteriorat semnificativ anul trecut, odata cu cele trei atentate de amploare - la muzeul Bardo, la Sousse si in centrul capitalei Tunis, revendicate toate de SI si in care au murit 72 de oameni, dintre care 59 erau turisti straini.
Pe ansamblul anului trecut veniturile din turism au scazut cu 35%, la 2,35 miliarde de dinari (1,15 miliarde de dolari). Turismul are un aport de aproximativ 7% la Produsul Intern Brut al Tunisiei.
In 22 martie, presedintia a anuntat ca starea de urgenta aflata in vigoare in Tunisia dupa atentatul sinucigas comis in 24 noiembrie 2015 impotriva unui autobuz al securitatii prezidentiale a fost prelungita cu inca trei luni.