In micul satuc Breb, de langa Ocna Sugatag, acoperisurile colorate ale caselor tasnesc din verdele padurii. Cel care a dus peste hotare faima locului a fost chiar printul Charles a carei fundatie a cumparat aici patru casute.

Casutele au fost cumparate de printul Charles in urma cu multi ani. Mostenitorul coroanei britanice a venit sa-si vada proprietatile o singura data, preferand deocamdata sa-si petreaca scurtele vacante in Romania pe Valea Zalanului.

Oamenii iti dau binete in engleza pentru ca aici locuiesc deja, pe toata durata verii, sase familii venite din Anglia, Olanda si Franta.

Pe sotii Lunel nu-i deranjeaza deloc sa se spele cu apa de la fantana, sa gateasca pe soba cu lemne si sa-si puna rufele la uscat in curte. Chiar daca, inauntru, folosesc, uneori, si laptopul.

"In Romania e minunat. Toti sunt foarte fericiti sa-ti ofere un zambet si ne ofera si mancare pentru nimic. E mult mai ieftin pentru francezi sa vina aici si oamenii sunt deschisi", spune Annie Lunel, rezident Franta.

Incercand sa-si transforme casa traditionala maramuresana, cu superbe sculpturi in lemn, intr-o mica ferma ecoturistica, cei doi au inceput sa cultive legume, iar acum incearca sa invete si delcioasele retele ale locului.

"Pentru mine e paradisul, sarmale, mamaliga, branza.Tot e bun, branza cu mamaliga, suc de afine...", spune Ben Lunel, rezident.

Vecini cu francezii, la cativa metri distanta, stau Tracy si sotul ei, veniti din Anglia. Au ajuns prima data in Romania in urma cu sase ani, dar apoi s-au intors, fascinati, an de an, impresionati de locuri si oameni.

Au decis sa-si cumpere o casuta numai a lor. Pentru Tracy, care lucreaza ca editor, afacerea a fost un chilipir. Totul a costat salariul ei pe doua lun,i adica vreo 6000 de lire sterline. A fost mirata sa vada ca doar strainii mai prefera locuintele traditionale.

"Casa a fost ieftina, dar oamenii de aici nu mai vor case vechi traditionale, ci moderne, doar strainii le vor. As vrea sa ajut, sa pastrez traditiile de aici, ele nu sunt prea respectate in Romania", a declarat Tracy Brooks.

Tracy a ajuns sa stea in Romania mai mult decat in Anglia: 7 luni pe an. Vecina ei, tanti Ana, care ii este si profesoara de romana, spune ca strainii s-au integrat perfect in comunitatea lor de 1500 de suflete.

Unii dintre straini si-au cumparat si cate 5-6 casute aici, fie ca investitie, fie pentru a avea unde sa-si gazduiasca si prietenii curiosi.