Turcia a devenit prea scumpa pentru romani

"Dupa cresterile vanzarilor de vacante cumparate in sistem early booking, care trebuia sa se incheie la 1 martie, dar s-a prelungit pana la sfarsitul lunii aprilie pentru multe hoteluri din tara si strainatate, vanzarile la tarife standard au scazut incepand cu luna mai cu 25% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut", a declarat agentiei Mediafax Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Acesta a spus ca cele mai mari scaderi au fost inregistrate pentru vacantele in destinatii mai scumpe, printre care se numara si Turcia. Hotelurile all inclusive de pe litoralul turc s-au numarat in ultimii ani printre favoritele turistilor romani. Chiar daca destinatiile din nordul Africii nu mai concureaza Turcia, fiind afectate de miscari sociale, cererea pentru Turcia a scazut pentru ca, potrivit oficialului FPTR, a devenit prea scumpa pentru romani.

"Romanii nu mai au bani din cauza crizei economice prelungite. In plus, exista si o teama de a cheltui, alimentata de anunturile privind scumpirile de dupa 1 iulie", a mai spus Raducan.

El a adaugat ca si pentru turismul intern inceputul sezonului estival este mai rau decat anul trecut. "Preturile la cazare pe litoral nu au crescut cu mai mult de 10% fata de anul trecut, iar mancarea este mai ieftina decat vara trecuta. Oamenii sunt insa rezervati si asteapta oferte last minute", a precizat vicepresedintele federatiei din turism.

Doar 770.000 de romani au calatorit in strainatate in 2012

Aproape 770.000 de romani au fost anul trecut in strainatate in vacante, potrivit INS, in scadere cu 11%, declinul fiind cauzat de prelungirea crizei economice, care mentine redusa puterea de cumparare, de imaginea negativa a Greciei si de scumpirea vacantelor in Turcia, doua destinatii preferate pentru concedii. Din acest motiv, numarul turistilor pe litoralul romanesc a crescut cu 36% anul trecut, la aproape 2 milioane de persoane.

Potrivit datelor INS, anul trecut au fost in vacante in tara peste 15,8 milioane de romani, in crestere cu 32% comparativ cu anul precedent. Doua treimi dintre "turisti" s-au cazat insa la parinti, bunici, rude si prieteni.