"In minivacanta de 1 mai si paste, zilele libere si tarifele mai mici au condus la o crestere a numarului total de turisti in Romania cu 52% (...). Acestia au cheltuit peste 51 milioane lei doar pentru servicii turistice si peste 35 milioane pentru distractie", se arata intr-un comunicat al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Potrivit sursei citate, de Paste, cei mai multi turisti au ales ca destinatie de vacanta zonele rurale din Romania, pensiunile atragand peste 65.000 de turisti.

Statiunile montane au fost si ele solicitate pentru sarbatoarea Pastelui de aproximativ 25.000 de turisti, dublu fata de anul trecut. Astfel, unitatile de cazare de pe Valea Prahovei au fost ocupate in proportie de 70-80%, in timp ce in celelalte statiuni montane gradul de ocupare a fost de pana la 70%.

Pe litoral, dupa ziua de 1 mai, au ramas sa petreaca Pastele circa 16.000 de turisti. In statiunile balneare numarul turistilor a ramas nemodificat, 10.000 de turisti petrecand Pastele in aceste zone, numar similar cu cel din 2012.

"In Romania, cheltuielile s-au extins in aceasta perioada, cu bugetul alocat distractiilor si meselor festive. Bugetul mediu de cheltuieli estimat pentru alte servicii, in afara de cazare si mic dejun este de 100 de lei pe zi", mai arata FPTR.

Aproximativ 2.500 de turisti, de doua ori si jumatate mai multi decat anul trecut, au ales Delta Dunarii ca destinatie pentru 1 Mai si Paste.

In ceea ce priveste turismul extern, peste 12.000 de romani au ales sa petreaca aceasta minivacanta in strainatate, pentru care au alocat in total 2,3 milioane de euro. Cei mai multi, peste 7.000, au mers in Bulgaria, unde au cheltuit 630.000 euro, destinatie urmata in top de Ungaria si Turcia, cu cate 600 de turisti romani.

Potrivit FPTR, cifrele sunt aproximative si au fost obtinute pe baza datelor furnizate de sistemul de rezervari www.RezEx.ro, a estimarilor furnizate de ANTREC (Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural) si OPTBR (Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania) si a membrilor FPTR precum si a sondajului aplicat unui numar semnificativ de operatori din turism.