Romania, te iubesc: Cum a incalcat Mazare legile pentru a transforma Mamaia in "Ibiza Romaniei", singura statiune profitabila de pe litoral
Cea mai usoara alegere o au tinerii care vor sa isi piarda noptile pe ringul de dans iar ziua sa leneveasca pe plaje colorate cu animatoare, cocktailuri si muzica. Vorbim de Mamaia, unde incepe sa prinda o reteta a succesului. Investitii de milioane de euro sunt si in sudul litoralului, tot acolo gasim insa lipsuri si necoordonare intre hotelieri si autoritati.
Acum zece ani, nordul si sudul litoralului porneau din acelasi punct. Mamaia era o statiune gri care in timp s-a dezvoltat cu strategia unei afaceri de succes.
De o parte a mesei au stat autoritatile care inca de la inceput au venit cu conditii stricte iar de partea cealalta proprietarii de hoteluri si restaurante. Prima regula, impusa prin decizia consiliului local Constanta, a fost schimbarea culorii hotelurilor.
A fost un inceput chiar daca patronii au fost obligati sa faca aceste lucruri. Cu forta, dar si cu incalcarea legii a fost facut si parcul acvatic din Mamaia.
"Venea sezonul, trebuia sa-i dam drumul, noi si privatul care bagase in perioada aia 5 milioane de euro numai in constructie, fara teren. Vrei sa stii ce-am facut? Le-am dat autorizatia fara autorizatia de mediu. Daca ar fi fost acum, sigur eram cu DNA-ul pe cap, ancheta si asa mai departe”, explica Mazare.
Cum in Mamaia nu era suficient spatiu pentru dezvoltarea unor resorturi hoteliere care sa se adreseze familiilor, planul a fost ca statiunea sa devina o Ibiza de Romania.
In vreme ce nordul litoralului se dezvolta de la an la an, statiunile din sud se tot deteriorau. Sase statiuni: Neptun, Olimp, Venus, Jupiter, Saturn si Cap Aurora aduna cele mai multe locuri de cazare de pe tot litoralul, 60 de mii la numar.
Aceste statiuni sunt in subordinea primariei Mangalia, la a carei conducere, in ultimii 10 ani, s-au schimbat trei primari. Niciunul nu a reusit sa gaseasca inca o strategie concreta pentru salvarea lor.
Avem statiuni cu un potential urias. Turismul de litoral civilizat nu trebuie sa se rezume doar la Mamaia si cateva hoteluri disparate din sud. Cat trebuie sa fie constrangere si cat negociere, ce reguli trebuie aplicate, sunt aspecte care nu se regasesc intr-o viziune nationala privind litoralul de la noi. Acolo unde nu exista insa nici strategie locala, oferta turistica se reinventeaza an de an, cu multe lipsuri…
Pe acelasi subiect: