Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM si Turism, nu a avut prea mare succes la intrarea in targ, pentru ca privirile vizitatorilor si ale presei erau atintite spre sefa ANAT, Corina Martin, costumata in personajul mitologic Medusa.

Pe o scena asemanatoare celor de la prezentarile de moda au inceput sa defileze manechine in costume de baie, sub privirile directorului Romexpo, Mariana Suciu, ale vicepresedintelui Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) Mirela Matichescu si ale omului de afaceri Viorel Paunescu, scrie Mediafax. Au urmat alte manechine, tot in costume de baie, dar cu aripi de inger, apoi altele imbracate cu un fel de pene si altele in rochii de seara.

Urmatorul moment a adus la rampa reprezentantele mai multor cluburi din Mamaia, care au dansat provocator pe micul podium, printre care si cele ale unei discoteci care o are printre actionari pe vicepresedinta ANT, Mirela Matichescu. Reprezentantele celorlalte cluburi erau imbracate sumar, parand un soi de animantoare, in timp ce reprezentantii discotecii Mirelei Matichescu, doua fete si doi baieti, au aparut in costume care aminteau de cantaretii de rock, cu geci de piele, tricouri negre si blugi rupti. Din coada chitarei unuia dintre baieti au inceput sa iasa flacari, dupa care au parasit scena.

A urmat momentul culminant - un fragment din carnavalul care va fi organizat in vara la Mamaia si care va avea ca tema "Legendele Olimpului". A intrat in scena un ciclop musculos, cu dinti strambi, un budugan in mana si sandale cu toc. Mai multe manechine vopsite pe fata cu argintiu l-au inconjurat dupa care si-a facut loc Hercule, foarte scund, musculos si cu un soi de creasta. Chiar daca defilau pe muzica de club, micul Hercule parea mai degraba un fan al manelelor.

Ultimul pe scena a intrat primarul Constantei, Radu Mazare, imbracat ca un gladiator disco, cu pietre colorate, care le imitau pe cele pretioase, fixate pe coif si pe platosa sub care avea un fel de camasa albastra. Toti cei prezenti la stand au remarcat prin orificiile coifului privirea extrem de visatoare si zambetul pierdut al primarului. Odata cu intrarea lui Mazare, care dansa incet si priceput pe ritmuri de samba, au urcat pe scena toti cei care au defilat inainte si au inceput sa danseze alaturi de el. "Nimfele si sirenele nu sunt toate ale mele", a glasuit Mazare, cu privirea ceva mai vioaie.

El i-a indemnat pe vizitatorii targului sa vina la Mamaia si sa-si gaseasca o nimfa, o sirena, o fata sau chiar o nevasta.
"Cert este ca va astept la Mamaia, va astept intr-un loc in care sa scapati de grijile de zi cu zi, intr-un loc in care sa uitati pentru o saptamana-doua sau cat va tin buzunarele de criza, de politica, de obligatii, de greutati. Daca vreti sa fiti liberi ziua, noaptea, daca vreti sa simtiti cu adevarat ce inseamna sa traiti, veniti la Mamaia", si-a incheiat Mazare discursul.

Aglomeratia s-a mutat apoi la standul unei mari agentii de turism, unde pe parcursul targului, in fiecare zi, la ora 14:00 si 17:00, toata lumea se opreste din lucru sau discutii si danseaza "Harlem shake", unii dintre ei imbracati in costume si cravate, altii cu masti si costume. Dupa fiecare dans agentia pune in vanzare cateva sute de bilete in Grecia, unde cazarea costa un euro pentru o saptamana, la care cei care nu merg cu masina proprie si aleg autocarul vor mai plati sub 50 de euro pentru transport.

Standul unui lant hotelier a atras si el atentia vizitatorilor, pentru ca imita o portiune de plaja cu nisip, pe care se bronzau la un bec doua fete si un baiat, toti in costume de baie si ochelari de soare. "E obositor. Cea mai obositoare munca este statul degeaba", a spus una dintre cele doua fete.

Poate pentru ca pe multi ii atrage ceea ce nu-si pot permite, standurile agentiilor care vindeau pachete scumpe erau destul de pline. Cea mai scumpa vacanta din targ costa peste 20.000 de euro si dureaza 23 de zile - o calatorie cu avionul in jurul lumii.

Sunt insa multe oferte cu vacante de 3.000 de euro in Vietnam si Cambodgia, 2.500 de euro in Bali sau Caraibe, peste 1.200 de euro in Thailanda, dar si 16.000 de euro un circuit in Australia si Noua Zeelanda.

Pentru cei care au bani, nimic nu este prea scump. Ceilalti se multumesc cu vacante de cateva sute de euro, iar cine nu isi permite nici macar atat ar putea spera la vacanta de un euro. Iar pentru cei care si un euro este foarte mult, singura mangaiere, daca vin in targ, ar fi sa priveasca gratis la fetele care defileaza pe scena langa Radu Mazare si sa-si imagineze ca evadeaza cu ele pe plajele exotice unde isi face concediile primarul Constantei, in timp ce pe noi ne invita sa petrecem o vacanta de vis la Mamaia.