Romania ar putea intra din nou, de miercuri dimineata, sub cod rosu pentru aviatie. VIDEO!
UPDATE Romania ar putea intra din nou, de miercuri dimineata, sub incidenta codului rosu pentru aviatie, potrivit celor mai recente informatii despre evolutia norului de cenusa vulcanica, a anuntat, in aceasta seara, Ministerul Mediului si Padurilor (MMP). Autoritatile asigura, in schimb, ca aerul nu a suferit modificari nocive pentru populatie si ca ploile care au cazut astazi pe teritoriul tarii nu au fost acide.
"Ministerul Mediului si Padurilor a primit date de ultima ora privind evolutia norului de cenusa produs de eruptia vulcanului activ de sub ghetarul Eyjafjallajokull din sudul Islandei. MET Office a actualizat hartile privind evolutia norului de cenusa vulcanica, din care rezulta ca, incepand cu data de 21 aprilie, ora 9.00, Romania poate intra din nou sub incidenta codului rosu pentru aviatie", informeaza MMP.
Spatiul aerian romanesc a fost redeschis in totalitate luni seara, dupa ce sambata a fost inchis din cuza norului de cenusa vulcanica din Islanda, care a trecut pe deasupra Romaniei la sfarsitul saptamanii trecute.
Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, a explicat ca traficul aerian poate fi restrictionat doar daca trei actualizari consecutive ale prognozei curentilor de aer arata "pericol pentru zboruri" intr-un anumit spatiu aerian.
"Pentru a putea interzice zborurile este necesar ca trei actualizari consecutive sa arate ca spatiul nostru aerian este nesigur, din cauza prezentei acestui nor de cenusa", a spus Sandu, citat de Mediafax.
El a precizat ca oamenii de stiinta de la MET Office realizeaza, din sase in sase ore, o simulare a traiectoriei curentilor de aer, stabilind astfel traseul valului de cenusa vulcanica emanat fara oprire de vulcanul islandez Eyjafjallajokull.
"Daca, atunci cand ruleaza aplicatiile, specialistii MET Office observa ca spatiul aerian intr-o anumita zona este nesigur din cauza prezentei cenusei vulcanice, iar aceasta stare ramane valabila la inca doua actualizari, atunci se pot opri zborurile. Sa vedem ce se intampla peste sase ore si apoi maine dimineata la ora 9.00. Atunci se va lua o decizie", a mai spus Sandu.
In ceea ce priveste calitatea aerului in Romania, din analizele efectuate in cadrul Retelei Nationale de Monitorizare se constata ca s-a pastrat aceeasi tendinta, fara a exista depasiri ale valorilor limita in ceea ce priveste pulberile din aer sau dioxidul de sulf.
Totodata, din rezultatele preliminare ale precipitatiilor cazute pe teritoriul tarii noastre rezulta ca nu s-au inregistrat ploi acide.
Pe acelasi subiect citeste si Haosul de pe aeroporturi a continuat si astazi, chiar daca Romania si-a deschis spatiul aerian!
Pe acelasi subiect: