”Perla” turismului românesc, furată bucată cu bucată. De ce sunt în paragină stațiunile și de ce spun primarii că nu pot face nimic
Un număr de 17 staţiuni turistice din România sunt în ruină, pentru că sindicatele care le deţin nu au bani să le modernizeze, dar nici nu le concesionează.
În acest episod, vedeţi ce a găsit Inspectorul PRO la Voineasa, o staţiune care atrăgea cândva mii de oameni. Pentru că se afla în apropiere de cea mai nouă pârtie din România, ar putea fi plină de vizitatori, dacă aceştia ar avea condiţii decente de cazare şi distracţie.
Nepăsarea, neimplicarea şi interesele ascunse au transformat Voineasa într-o ruină. Fosta „perla” a turismului românesc - staţiunea din munţii Lotrului unde mama natură pare că şi-a vărsat toate bogăţiile - a fost furată bucată cu bucată. Şi apoi părăsită.
La fel ca în alte 17 staţiuni din ţară şi în Voineasa multe hoteluri, pensiuni ori vile se aflau în stăpânirea UGSR-ului - adică Uniunea Generală a Sindicatelor din România, singura confederaţie existenta în statul comunist.
Până în 89, aproape întreg turismul era deţinut de acest mare sindicat. Sau mai bine spus de către romani. Pentru că, luna de lună, 7,5 milioane de oameni - membri de sindicat - cotizau cu 1 % din veniturile lor către UGSR. La revoluţie se aflau în conturi 4,7 miliarde de lei şi 2 milioane de dolari.
Să nu mai vorbim de cele câteva sute de imobile adunate în peste 80 de ani de cotizaţii. Un patrimoniu imens de case de odihnă şi tratament, cluburi sindicale, apartamente, garsoniere, baze sportive, case de cultură, vile şi hoteluri. De care au profitat noile sindicate, apărute după 90. În vidul legislativ de atunci, toate au pus mâna pe câte o bucată din colosul UGSR.
Staţiunea turistică de interes naţional Voineasa face parte din poveste. În afară de căsuţe, există aici 6 hoteluri şi 14 vile cu parter şi etaj. În total aproape 2.000 de locuri de cazare. Împreună cu Gabriel Năstăsescu, primarul locului, echipa de la Inspectorul Pro a vizitat cea mai rămas din staţiune.
Pe acelasi subiect: