De ce românii prefera să schieze şi să cheltuiască bani în alte ţări? De ce, când aici, acasă, ar putea avea toate condiţiile pentru un turism de calitate. Cosmin Savu îşi face drum prin nămeţii incapacităţii administrative a decidentiilor noştri şi face o analiză rece a potenţialului pe care îl au câteva domenii schiabile din ţară. Începem cu cea mai nouă şi modernă staţiune ridicată pe mulţi bani de la buget: Vidra-Voineasa.

Sute de mii de români aleg anual să schieze pe pârtiile din afara ţării. Pasionaţii sporturilor de iarnă prefera pârtiile de schi din vecini. Ne-au luat-o înainte cu investiţiile bulgării, la Bansko, cu peste 70 de km de părţii pentru toate gusturile, ucrainienii, la Bukovel, tot 70 de km de părţii şi, în ultima perioadă, sârbii care atrag la Kopaonik schiorii bănăţeni pe cei 80 de km de pârtie amenajaţi pentru toate nivelurile de dificultate.

Deşi natura a fost darnică cu noi, avem munţi cu altitudini şi pante potrivite - nu vrem sau nu putem să ne ţinem în România schiorii: serviciile turistice, cu mici excepţii, sunt proaste. Accesul şi infrastructura rutieră este jalnică, iar investiţiile în domeniile schiabile s-au făcut haotic, fără o strategie coerentă şi, de multe ori parcă, în bătaie de joc.

Continuarea pe www.sririleprotv.ro.