"Pentru acest an estimam ca aproximativ 40.000 de romani au plecat sau vor pleca in turism de pelerinaj in afara granitelor, cu 10% mai mult decat anul trecut. Acest gen de turism este in crestere in ultimii doi-trei ani", a declarat agentiei Mediafax Alin Burcea, prim-vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) si proprietarul agentiei de turism Paralela 45.

Potrivit lui Burcea, pretul mediu al unui pelerinaj extern este de peste 600 de euro de persoana, ceea ce inseamna ca impreuna cei 40.000 de pelerini cheltuiesc mai mult de 24 de milioane de euro intr-un an pe excursii religioase in afara tarii.

El a mentionat ca din numarul total al pelerinilor, peste 80% merg in Israel.

Potrivit lui Burcea, cei mai multi pleaca prin intermediul Bisericii si doar 10.000 de persoane aleg agentiile de turism.

"Biserica, in loc sa lucreze cu agentiile de turism, si-a facut propriile agentii. Si-au facut agentii nu doar Patriarhia Romana, ci si episcopiile. Cea mai mare problema este ca sunt destul de multi preoti care isi organizeaza grupuri de turisti de capul lor, si nu declara comisionul incasat", a explicat oficialul ANAT.

El spune ca majorarea numarului de turisti nu are explicatii economice, ci de ordin spiritual.

"Intr-o perioada grea, oamenii se indreapta spre religie. Cand e restriste in tara, sunt multi cei care aloca sume importante pentru a se simti mai aproape de Dumnezeu", a afirmat Burcea.

Si Cristian Pandel, proprietarul agentiei Christian Tour, care organizeaza pelerinaje in Grecia, spune ca principalul operator pe piata de profil este Biserica.

"Acesta a devenit un business al Bisericii. Avem si noi turisti, care merg in principal la Meteora, insula Evia, Corfu si Zakinthos, si in grupuri mai mici la muntele Athos. La Athos este mai dificil de ajuns, pentru ca e nevoie de aprobari speciale si au acces doar barbatii", a adaugat Pandel.

Acesta a spus, la randul sau, ca in pofida preturilor care pornesc de la 200 de euro pentru un sejur, dar pot ajunge si la 1.000 de euro de persoana, acest gen de turism este in crestere.

Cresterile sunt confirmate si de catre parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane. Institutia opereaza o agentie de turism cu profil religios, Basilica Travel.

La agentia de turism a Bisericii, un pelerinaj de sapte zile in Israel costa 740 de euro de persoana in lunile octombrie-noiembrie, cu transport cu avionul inclus, iar un pachet de noua zile in Iordania are pretul de 975 euro. O vizita de 10 zile in Siria si Liban, prin intermediul Bisericii, costa 550 de euro plus 1.000 de dolari, cu transport aerian inclus.

"Peste 3.000 de pelerini merg anual cu Basilica Travel in strainatate, iar cei mai multi dintre acestia aleg Israelul. Se mai organizeaza pelerinaje la locurile sfinte din Siria si Liban, dar si in Iordania sau Grecia. Pelerinajul nu a fost afectat de criza pentru ca este in primul rand un act de credinta, si abia apoi unul de turism. Este dorinta oricarui crestin practicant de a ajunge macar o data in viata la locurile sfinte", explica Stoica.

Referitor la pelerinajele interne, parintele Stoica spune ca numarul turistilor este constant.

"Sunt doua mari pelerinaje in Romania, cel de la Iasi, de sfanta Parascheva, care incepe pe 14 octombrie si dureaza o saptamana, si cel de la Bucuresti, tot de o saptamana, care incepe pe 27 octombrie, de sfantul Dimitrie cel Nou. Fiecare dintre acestea, potrivit estimarilor jandarmeriei, atrag aproximativ un milion de credinciosi. Unii dintre ei primesc cazare din partea parohiilor, altii stau la rude, la hoteluri, iar unii nu se cazeaza nicaieri", a afirmat purtatorul de cuvant al Patriarhiei.