"Evaziunea in turism este aproximata undeva la 40%, mare parte se face in agroturism, unde pensiunile nu sunt declarate ca avand activitate turistica. Se intampla in mediul rural. Constitutia respecta dreptul de proprietate, nu ai voie sa intri in curtea unei pensiuni, chiar daca stii ca e activitate publica acolo, decat daca ai acordul proprietarului. Si se intampla sa intri, iar proprietarul sa-ti spuna ca cei cazati acolo ii sunt prieteni. Ar trebui sa fie sanctionati si cei care accepta sa se cazeze fara sa li se taie chitanta, dar si cel care face activitati de cazare fara sa declare in mod legal", a declarat Elena Udrea, potrivit Mediafax.

Ministrul Turismului a adaugat ca si hotelierii au practicile lor prin care inseala statul, si anume nu declara toti turistii care calca pragul acestor locatii.

Pentru combaterea evaziunii fiscale, Elena Udrea a precizat ca ministerul pe care il conduce are in lucru un program informatic, insa chiar si asa raman cei care nu declara autoritatilor ca desfasoara activitati in turism.

"Urgentam implementarea unui program informatic prin care numarul de persoane cazate sa fie transmis online catre o baza a Ministerului Turismului. Cand e inregistrat un turist, sa apara in baza noastra de date, noi sa facem controale si, dupa caz, in situatia in care gasim cazati mai multi turisti decat avem in baza de date sa aplicam si sanctiuni. Sistemul va combate din evaziunea fiscala din turism, mai ramane problema cu cei care nu-si declara activitatea desi o practica", a spus Udrea.

In plus, ministrul Elena Udrea a dezvaluit ca Ministerul Turismului va semna saptamana viitoare un protocol cu Politia, urmand sa fie declansate ample controale, impreuna cu ANAF, Garda Financiara si cu reprezentanti ai industriei de turism.

"Saptamana viitoare vom semna cu Inspectoratul de Politie un acord prin care cu ei, cu ANAF, cu Garda Financiara, autoritati publice locale si reprezentanti ai industriei de turism vom porni in controale, vom incerca sa-i suprindem, cu flagrant, pe cei care fac turism fara sa declare, pentru ca avem numeroase sesizari, prin toate mijloacele, prin care ni se spune ca turistilor nu li se emit facturi si nu li se taie chitante", a mai spus Elena Udrea.