Patronatele din turism propun clientilor sa plece fara sa plateasca, daca nu primesc bon fiscal in restaurante si baruri
Clientii restaurantelor si barurilor care nu emit bon fiscal vor pleca fara sa plateasca, propun patronatele din turism, alaturi de TVA de 9% la alimentatia publica, trecerea bacsisului pe nota si scutirea de jumatate din taxele si impozitele pe cladire pentru hotelurile cu activitate sezoniera, scrie Mediafax.
ANAT si FPTR au propus recent o lista cu 25 de puncte Departamentului pentru IMM si Turism si Autoritatii Nationale pentru Turism, masurile avand ca scop redresarea turismului romanesc.
Una dintre masuri vizeaza, dupa modelul grecesc, introducerea posibilitatii ca clientii care nu primesc bon fiscal in unitatile de alimentatie publica sa nu plateasca nota.
"In acest fel, personalul de servire va fi determinat sa emita nota de plata fiscalizata, sub sanctiunea de a nu primi banii de la client. Toate sumele astfel incasate vor fi fiscalizate, ceea ce va aduce bugetului de stat TVA, impozit pe profit si alte taxe", a declarat Lucia Morariu, presedintele ANAT, potrivit Mediafax.
Patronatele din turism au calculat ca sumele care ar fi astfel atrase la bugetul de stat, suplimentar fata de situatia prezenta, ar putea constitui resursa necesara aplicarii scaderii cotei de TVA de la 24% la 9% la alimentatia publica, masura indelung solicitata de industrie.
Pe 8 aprilie, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) si Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) au propus Departamentului pentru IMM, Mediul de Afaceri si Turism un set de masuri menite sa sustina dezvoltarea industriei turistice romanesti.
Pe de o parte, s-au solicitat din nou facilitati pentru industria turistica, precum scutirea de impozit pe profitul reinvestit in turism, cota TVA redusa la 9% pentru toate activitatile din turism sau recunoasterea primirii de turisti straini in Romania ca activitate de export, iar, pe de alta parte, s-au propus masuri care ar putea aduce venituri suplimentare bugetului de stat din activitatile specifice turismului, astfel incat sa se creeze resurse pentru acordarea facilitatilor.
Patronatele au cerut, printre altele, scutirea de impozitul de 16% pentru profitul reinvestit de catre structurile de primire turistica si agentiile de turism, si clarificarea procedurilor si regulilor necesare pentru a dovedi perioada de functionare de minim sase luni in statiunile cu activitate sezoniera, in vederea obtinerii scutirii de 50% pentru taxele si impozitele pe teren si cladire.
O alta solicitare este stabilirea unui program de promovare care sa sustina turismul medical in Romania si elaborarea in regim de urgenta a unei brosuri dedicate.
Una dintre masurile de sprijin propuse de cele doua organizatii este acceptarea introducerii pe nota de plata a bacsisului, doar in conditiile in care respectivele sume incasate ca bacsis ar suporta un impozit maxim de 16% pe venituri.
Trecerea bacsisului pe nota de plata, cred patronatele, ar da posibilitatea angajatorului sa cunoasca atat nivelul veniturilor reale obtinut de angajatul care serveste, cat si calitatile personale ale acestuia in procesul de servire a consumatorului, stiut fiind ca aceia care primesc bacsis mai mare sunt vanzatori mai buni si trebuie recompensati si de angajator prin stimulente.
"De cate ori industria turismului, prin vocea patronatelor, a solicitat facilitati fiscale, ni s-a cerut sa identificam surse de alimentare a bugetului, pentru a pune de la inceput ceva in loc", a spus Morariu.
Ea a precizat ca propunerea, desi se refera mai mult la industria hoteliera, a fost sustinuta de ANAT, in cadrul parteneriatului pe care il are cu FPTR, de a promova masuri comune pentru relansarea industriei.
"Masura propusa va putea avea efecte benefice doar daca bacsisului de pe nota de plata i se va aplica un impozit maxim de 16%. In cazul in care cineva se va gandi sa impoziteze bacsisul cu 80%, cat reprezinta in prezent media taxelor pe salariul net, masura nu va functiona. De asemenea, propunerea o sustinem si va avea efecte benefice doar daca va fi insotita de masuri in contrapondere, de reducere a TVA si alte facilitati fiscale pentru turism. Noi ne-am facut datoria de a indica cateva resurse pentru a sustine facilitatile pe care le consideram absolut necesare", a mai spus Lucia Morariu.
Pe acelasi subiect: