Sfarsitul erei turistice in statiuni precum Sharm el-Sheikh va aduce insa numai dezastru pentru o economie care a fost oricum ravasita de anul politic extrem de agitat, noteaza Daily Mail.

"Turistii nu au de ce sa bea alcool cand vin in Egipt, au destul acasa la ei", considera Azza al-Jarf, reprezentat de varf al Fratiei Musulmane. "Vin aici sa vada civilizatia antica, nu sa consume alcool".

De cand au castigat prima runda a alegerilor din 28 si 29 noiembrie, cei din Fratie, dar si alte partide precum cel fundamentalist Al-Nour, s-au aflat sub presiunea de a defini pozitia lor pe o gama larga de subiecte inclusiv legea islamica, libertatea personala si turismul. Toate acestea si inlaturarea fostului presedinte Hosni Mubarak au lovit insa dur economia si au zguduit puternic increderea investitorilor. Duminica, premierul interimar Kamal el-Ganzouri a izbucnit in lacrimi spunand ca starea economiei egiptene este mai grava decat isi poate imagina cineva.

Resuscitarea turismului este vitala pentru a readuce economia la viata. Cu atat mai mult cu cat acesta a primit o grea lovitura dupa atacurile mortale ale rechinilor in Sharm el-Sheikh anul trecut.

Conducatorul partidului Al-Nour impiedica insa si el revenirea acestui segment al economiei. Acesta si-a exprimat clar opozitia fata de consumul de alcool in Egipt si tinuta "zgarcita' de plaja a occidentalilor.

Mai mult, sefii acestor partide vor sa interzica impartirea aceleiasi camere de catre un barbat si o femeie.

In hotelurile egiptene, acestia nu vor sa se consume bauturi alcoolice, femeile trebuie sa doarma singure, nu cu barbati. De asemenea, turistii ar trebui sa inoate imbracati pentru a nu da exemple proaste tinerilor egipteni.

Turismul inseamna 10% din PIB-ul Egiptului, 3 milioane de angajati si este considerat unul dintre pilonii economiei. Zone importante ale tarii, inclusiv coasta Marii Rosii cu impresionantele recife de corali, cu orase precum Luxor, cu temple antice, sunt exclusiv dependente de turism.

Sunt in jur de 15 milioane de turisti in Egipt in fiecare an, iar analistii spun ca cele mai cautate sunt statiunile de la mare. Peste un milion de britanici au vizitat tara anult trecut, 70% indreptandu-se catre plajele Egiptului.

Se asteapta ca aceasta tara sa obtina castiguri de 9 miliarde de doari numai din turism in 2011.