Noua metoda prin care vecinii bulgari ii agata pe romani pe litoralul lor
Turismul culinar este noua metoda prin care bulgarii ii atrag pe romani pe litoralul lor. Chiar daca isi petrec vacanta in statiunile de la noi, foarte multi oameni nu se pot abtine sa nu dea o fuga ceva mai la sud. Petrec cateva ore pe malul marii, in restaurante unde la preturi bune savureaza preparate proaspete din peste si fructe de mare care se gasesc acolo din belsug.
Bulgarii au speculat din plin apetitul romanilor pentru scoici si peste proaspat prins direct din Marea Neagra. Asa ca la doar cativa kilometri de granita cu Vama Veche au deschis zeci de restaurante unde sortimentele sunt atit variate, incat parca nu am avea parte de aceleasi ape.
La Dalboka, intr-un complex aflat la mai putin de 30 de kilometri de Vama, la pranz, peste tot se vorbeste romaneste.
"Am auzit lucruri bune si am venit sa ma conving mancand bunatatile de aici, plus ca e foarte frumos pe malul marii", spune o turista.
"Suntem cazati la Jupiter, dar ne-a fost recomandat si am venit sa vedem", povesteste un alt turist.
Meniurile sunt scrise si in limba noastra iar bulgarii, la randul lor, au invatat si ei cateva cuvinte ca sa se inteleaga mai repede cu clientii. Accepta si plata in lei, iar preturile sunt cu 30% mai mici decat in restaurantele pescaresti din statiunile noastre: salata de fructe de mare -2 euro, o scrumbie la gratar- 3 euro, frigarui de somn -3 euro, scoici inabusite - 2,50 euro
Scoicile, midiile la gratar si salatele din fructe de mare sunt cele mai cautate sortimente. Aprovizionarea se face de cateva ori pe zi, direct din Marea Neagra.
Si intre Albena si Nisipurile de aur puteti sa mancati bine. Ca sa ajungeti la taverne, parasiti insa drumul national si cautati aceste oaze de liniste. Una dintre ele se afla pe malul lacului Durankulak, la 5 kilometri de granita cu Romania. Puteti face o baie in piscina, pana cand e gata comanda. In apropierea restaurantelor au fost construite si pensiuni. Camerele se inchiriaza, in medie, cu 30 de euro pe noapte.