"Absolut toate programele noastre de investitii sunt extrem de importante. Dupa parerea mea, si nu numai a mea, ci a intregii coalitii care a fost pana acum la guvernare, orice leu, orice ban investit in investitii aduce locuri de munca, drept pentru care sunt foarte importante reintregirile salariilor si acea diminuare a CAS", a spus Cristian Petrescu, citat de Mediafax.

El a spus ca intregirea salariilor era prevazuta oricum, "nu doar" prin reducerea investitiilor.

"Sper ca noul guvern sa poata sa balanseze intr-un fel aceste cresteri salariale cu necesitatea ca aceste investitii sa continue. Nu cred ca poti sa-i spui unei familii ca nu va avea apa pentru ca se duc banii in alta parte. Banii aceea, din cate am intele de la Ministerul de Finante, existau pentru cresterile de salarii, drept pentru care orice diminuare a investitiilor cred ca nu poate decat sa faca rau tarii, prin pierderea de locuri de munca si prin ramanerea in stadiul pe care nu si-l doreste nimeni", a afirmat Petrescu.

El a mai spus ca in cele 87 de zile de mandat a imbunatatit rata de absorbtie a fondurilor europene accesate prin Programul Operational Regional-Regio cu aproape 2,5%.

In prezent, rata de absorbtie este de 13,96%, Programul Operational Regional, derulat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), ocupand primul loc in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene structurale si de coeziune intre toate programele operationale din Romania.

Tot in mandatul sau au fost semnate 175 de contracte de finantare, in valoare totala de 1,14 miliarde de lei, si s-au efectuat plati catre beneficiari in valoare de 469 de milioane de lei.

Cristian Petrescu a anuntat ca MDRT a trimis saptamana trecuta Comisiei Europene noua versiune imbunatatita a Schemei de eficienta energetica pentru cladirile de locuit, prin care sa se poata accesa fonduri europene pentru realizarea de lucrari de reabilitare termica.

In mandatul sau, a spus ministrul demis, Agentia Nationala pentru Locuinte a finalizat constructia a 134 de apartamente, alte 662 de unitati locative urmand sa fie receptionate in lunile mai si iunie.

El a vorbit si despre 356 de lucrari de reabilitare si modernizare de drumuri, 427 de lucrari de alimentare cu apa aflate in lucru si 27 de lucrari la sisteme de canalizare si epurare a apelor uzate care sunt in executie in intreaga tara.

"Au fost 87 de zile de munca intensa pentru mine, dar si pentru colegii din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si din institutiile pe care le coordonam. Este o munca incredibila. M-am angajat, la inceputul mandatului, sa creez locuri de munca, sa dezvolt cat mai mult, prin proiectele pe care le semnez, conditiile de viata ale cat mai multor comunitati locale si sa-mi aduc contributia la imbunatatirea ratei de absorbtie a fondurilor europene. Ministerul si institutiile pe care le coordoneaza deruleaza direct sau finanteaza mii de lucrari in intreaga tara, ceea ce inseamna locuri de munca, pe de o parte, si cresterea nivelului de trai al locuitorilor acelor comunitati, pe de alta parte. Pot spune, astfel, cu cifrele in mana, ca am reusit ceea ce mi-am propus si am reusit intr-un timp foarte scurt", a mai spus Cristian Petrescu.