Secretul lor? Daca vor sa ajunga in Mexic, Jamaica, sau Republica Dominicana, de pilda, cu o reducere de pana la 70%, trebuie sa fie gata de plecare cu bagajele facute.

Stefan e unul dintre romanii pentru care vacanta ramane o surpriza pana in ziua imbarcarii in avion. Pleaca numai cu oferte last minute si viziteaza mereu locuri noi. Iata un exemplu: el si sotia in Ibiza cu 500 de euro, transport plus cazare la 4 stele. E adevarat insa ca biletele si le-au cumparat din aeroportul din Stuttgart.

"Cu valiza deja impachetata, ne-am dus in aeroport, am mers prin hala unde sunt numai agentii mici de voiaj, am spus ce vrem sa facem si cam care e bugetul si dupa ce am facut runda cineva m-a strigat si mi-a spus daca aleg sa merg in Ibiza in 2 ore" a povestit el.

Asemenea oferte exista in toate aeroporturile din Germania, acolo unde marii touroperatori stiu sa faca turism. De pilda, daca ajungeti la Munchen, puteti pleca saptamana viitoare in Republica Dominicana cu doar 699 de euro. Daca Jamaica va face cu ochiul atunci mergeti catre Frankfurt iar in aeroport gasiti un pachet la 4 stele cu zborul inclus la 746 de euro. De unde vin aceste preturi mici?

"Exista tour operatori care iau atat cazarea la sol in garantie cat si zborurile. Se intampla cateodata cu scurt timp inainte de plecare sa constate ca au ramas cu o serie de locuri nevandute si implicit se lanseaza pe piata aceste oferte last minute" explica Cristian Zaha - director vanzari Dertour Romania.

Pastrand proportia, si la noi puteti gasi zboruri ieftine ramase nevandute. "Pot fi achizitionate din agentia noastra de ticketing din aeroportul Otopeni pentru diverse nevoi de ultim moment, fie ca avem o intalnire de afaceri neplanificata, fie ca ne-am gandit sa plecam intr-un weekend in vacanta" spune Georgeta Dinu - purtator de cuvant Tarom.

"Am ajuns in aeroport este ora 12.10 si urmatoarea cursa este la ora 13, Parisul. Ceea ce ma incanta, pentru ca imi era dor de o plimbare pe Sena. Hai sa vedem daca mai sunt bilete si mai ales cat ma costa. Cost final: 200 de euro, jumatate din pretul afisat la agentie, insa similar cu unul rezervat acum cateva luni", a explicat cum se procedeaza Irina Gologan, corespondent ProTv.

Asadar transportul este asigurat si se presupune ca avem bani la noi si pentru cazare, masa si distractie prin Paris. Nu ar fi rau insa sa incepem cautarile cu privire la hotel inainte de a decola pentru ca si aici putem prinde preturi bune.

La indemana va stau site-urile de rezervari unde frecvent apar oferte. Trebuie doar sa aveti noroc. Daca nu va place acest joc, puteti alege ofertele agentiilor de turism de tip last minute.

"Exista zboruri directe pentru creta pentru Rhodos, undeva la 309 euro pentru un turist, merg doi turisti si beneficiaza de transport cu avionul, 7 nopti de cazare", a povestit Mariu Berca - director operational agentie de turism.

Deocamdata doar 10% dintre turistii romani au curajul sa plece cu rucsacul in spate in ultimul moment. Cei mai multi dintre ei sunt tineri, fara obligatii.