“Maldive” de Siberia, locul în care turiștii își riscă viața pentru niște poze pe Instagram. Fenomenul chimic prin care apa a devenit turcoaz este periculos
Turişti în bikini şi cupluri care doresc să profite de un cadru romantic pot fi văzuţi în număr tot mai mare în Siberia datorită unui lac artificial şi poluat, a cărui culoare reaminteşte de aceea a unui paradis tropical.
Lacul Novosibirsk, care a devenit de curând un veritabil magnet pentru vizitatorii aflaţi în căutarea unui selfie perfect realizat în "Maldivele" siberiene, poate afecta însă grav sănătatea, informează AFP, preluată de Agerpres.
Situl în cauză, folosit ca groapă de gunoi a unei centrale termice din Novosibirsk, a devenit foarte repede un fenomen pe Instagram datorită apelor sale de un albastru cristalin şi strălucitor, fenomenul fiind cauzat de dizolvarea în apă a oxidului de calciu emis de acea uzină.
Deşi mai multe panouri semnalează pericolul din zonă, unii vizitatori nu ezită atunci când vine vorba despre realizarea "fotografiei perfecte" şi riscă iritaţii ale pielii sau probleme medicale mai grave.
"Am venit pentru a face o fotografie frumoasă. Oraşul nostru este gri şi acesta este unul dintre puţinele locuri frumoase", a declarat Aleksei Şerenkov, unul dintre primii localnici care au promovat situl pe internet publicând o fotografie ce îl prezenta în timp ce purta o cagulă şi se afla pe o geamandură ce avea forma unui inorog alb.
Acea fotografie i-a adus însă şi o iritaţie cutanată la nivelul picioarelor, care între timp "a dispărut deja", potrivit spuselor sale.
Totuşi, tânărul nu sfătuieşte "pe nimeni să guste din acea apă". Conform declaraţiilor sale, absenţa pazei explică prezenţa vizitatorilor, inclusiv a unora care "fac grătar" pe malurile lacului.
Fotografa Ekaterina Aksiutina a mers acolo însoţită de clienţii ei: un cuplu care a dorit fotografii în ţinute de miri.
"Era o dată importantă pentru relaţia lor şi mi-au cerut o sesiune de fotografii aici. Însă n-am venit pentru a face baie aici sau pentru a atinge apa, deoarece ştim că este periculos", a adăugat fotografa.
În faţa creşterii popularităţii zonei, compania care administrează centrala termică a reamintit pe site-ul ei că acesta este "o zonă industrială, nu o rezervaţie naturală sau un parc acvatic". Ea a recomandat vizitatorilor şi localnicilor să nu facă baie în lac şi să nu folosească în niciun caz acea apă pentru a îşi iriga plantele.
Pe acelasi subiect: