“Cernobîlul plutitor” pleacă în Oceanul Arctic. Rusia lansează centrala nucleară plutitoare, care va genera energie în Orientul Îndepărtat
O centrală nucleară plutitoare, numită Akademik Lomonosov, va fi remorcată luna viitoare, din Murmansk, nord-vestul Rusiei, prin Oceanul Arctic până în Orientul Îndepărtat rusesc, după aproape două decenii de la începerea construcției, scrie CNN.
Aceasta este cea mai nouă ambiție a Moscovei, de a aduce energie elecrică într-o zonă bogată în resurse minerale.
Platforma, cu o lungime de 144 de metri, pictată în culorile steagului rusesc, va pluti în apropierea orașului port Pevek, la peste 6.400 km deoprtare de Moscova.
Centrala nucleară la genera energie pentru construcțiile și companiile care extrag hidrocarburi și pietre prețioase din regiunea Chukotka.
O altă miză a gigantului nuclear plutitor este și aceea de a-l ajuta pe Vladimir putin să-și pună în aplicare planurile de expansiune în zona arctică, cee ace a ridicat îngrijorări la Washington.
Nava-centrală a fost construită în şantierele navale din Sankt-Petersburg, de unde a plecat anul trecut către portul Murmansk. Cele două reactoare ale centralei plutitoare vor fi încărcate cu combustibil nuclear.
Akademik Lomonosov va fi cea mai nordică centrală nucleară în funcțiune din lume și este cheia planurilor de dezvoltare a regiunii din punct de vedere economic. În jur de două milioane de ruși locuiesc pe coasta Arctică, în sate și orașe asemănătoate Pevekului, așezări în care de cele mai multe ori se poate ajunge numai cu avionul sau cu vaporul, dacă vrema o permite.
Dar această regiune generează 20% din PIB-ul țării și este cheia pentru planul Rusiei de a scoate la lumintă petrolul și bogățiile zonei Arctice, pe măsură ce rezervele din Siberia se diminuează.
Teoretic, centralele nucleare plutitoare pot genera energie în zone îndepărtate sau nelocuite. Dar ideea unei centrale atomice care să staționeze în Oceanul Arctic a atras criticile militanților pentru mediu. Platforma a fost denumită “Cernobîl pe gheață” sau “Cernobîlul plutitor” de către activiștii Greenpeace, cu mult înainte ca subiectul dezastrului de la Cernobîl să fie readus în atenție de către serialul de succes cu același nume, produs de HBO.
Rosatom, compania rusească de stat care administrează proiectele atomice, a încercat să scape de această poreclă, susținând că paralela cu ceea ce s-a întâmplat a Cernobîl este eronată.
Rosenergoatom Joint-Stock Company (parte a companiei Rosatom) a anunțat în urmă cu câteva zile că a primit licența pentru operarea navei-centrală pentru zece ani, până în 2029.
“Obținerea licenței ne oferă posibilitatea de a începe transportul centralei nucleare către Pevek până la sfârșitul lunii august, unde se vor face mai multe teste, după care lansarea operațiunilor va avea loc până la sfârșitul anului”, a spus Andrei Petrov, CEO Rosenergoatom Joint-Stock Company.
Pe acelasi subiect: