Litoralul românesc are șanse să renască. Zeci de hoteluri abandonate, cumpărate de investitori
Litoralul românesc are şanse să renască odată cu scoaterea la vânzare a zeci de hoteluri şi pensiuni, care au fost abandonate de proprietari.
Cei care au investit acum milioane de dolari ca să le cumpere, le-au făcut de 4 stele, şi spun că nu regretă nicio clipă alegerea făcută. Cele mai multe sunt în sudul litoralului.
De la nord la sud, zeci de hoteluri şi pensiuni au nevoie de alţi proprietari. Sunt clădiri estimate de specialişti la cel puţin un milion de euro, dar care au nevoie de investiţii majore. O singură companie a scos la vânzare 10 imobile, majoritatea de două stele.
Nadia Mihalcea, analist imobiliar: “Vorbim de tranzacţii de milioane de euro, dar nu preţul este foarte important, ci stadiul la care se află clădirea şi câţi bani necesită renovarea acesteia astfel încât proprietarul să aducă imobilul, hotelul, la standarde internaţionale.”
Potrivit analiştilor imobiliari, cele mai scumpe hoteluri scoase la vânzare sunt în Mamaia. Sudul litoralului este mai ieftin şi poate de aceea îi atrage mai mult pe investitori.
Sunt primele semne că sudul litoralului va renaşte. Numai în ultima jumătate de an, în industria hotelieră au avut loc opt tranzacţii de mari dimensiuni- hoteluri mamut cu sute de cameră au fost cumpărate de oameni de afaceri care cred că în mai puţin de trei ani această zonă va deveni un concurent serios pentru litoralul bulgăresc sau turcesc.
Aurelian Marin, analist în turism: “Pentru sezonul 2019, în jur de 1.000 de camere vor fi date deja în exploatare, bineînţeles complet renovate. De asemenea mai sunt la nivel de faţa între 3 şi 4.000 de camere sunt în aşteptare.”
Prima investiţie făcută de Nicolae Bucovală la malul mării este un hotel din centrul staţiunii Mamaia. A urmat o clădire din Eforie Nord, iar cea mai recentă achiziţie este în Olimp.
Nicolae Bucovală, proprietar hoteluri: “La un asemenea hotel, în care nu aveai nimic în el decât pereţi, hotel vechi, preţul tranzacţiei a fost de două milioane de euro, destul de scump, spunem noi, dar, probabil, urmează nişte investiţii de cel puţin patru milioane de euro de refacere a întregului hotel, de recompartimentare, refacere a instalaţiilor.”
În staţiunea Jupiter, proprietarii unui hotel au decis să continue şi ei investiţiile. Tocmai au cumpărat un imobil abandonat.
Andreea Cruceru, manager hotel: “Să-l transformăm într-un hotel de patru stele, cu o recepţie care dă către mare, o piscină pentru adulţi, o piscine pentru copii, un restaurant care se întinde pe 1200 de mp. A fost de două stele, noi îl proiectăm la patru stele.”
Potrivit Federaţiei Patronatelor în Turism, pe litoral sunt oficial puţin peste 100.000 de locuri de cazare înregistrate în acte. Cifrele cresc însă considerabil, susţin hotelierii, dacă sunt luate în calcul şi pensiunile sau hotelurile neclasificate turistic.
Pe acelasi subiect: