Potrivit sursei citate 22% dintre romanii cu varsta peste 18 ani nu au fost in vacanta anul trecut.

"Anul acesta, numarul acestora se va dubla, intrucat jumatate dintre romani declara ca nu au in acest moment planuri de vacanta pentru 2014. Cea mai populara destinatie turistica a fost anul trecut Romania, fiind aleasa de aproape jumatate dintre romani. La distanta mare fata de Romania, in topul tarilor vizitate s-au situat Italia (13%), Ungaria (12%) si Bulgaria (12%). Alte tari in care romanii au ales sa-si petreaca vacantele anul trecut au fost Grecia, Germania, Austria, Turcia si Spania", se arata intr-un comunicat al Mercury Research.

Astfel, doar jumatate dintre romani intentioneaza sa mearga in vacanta in acest an, iar o treime isi planifica urmatoarea vacanta abia pentru 2015.

Romania ramane atractia turistica cea mai importanta si in acest an, fiind cea mai probabila destinatie pentru unul din patru romani care intentioneaza sa mearga in vacanta. Grecia (14%) si Italia (6%) sunt urmatoarele tari pe lista preferintelor de vacanta pentru 2014.

In acelasi timp, circuitele care includ mai multe tari sunt o alternativa preferata de 15% dintre romani.

Varianta de transport cea mai utilizata pentru deplasarile internationale a fost masina personala (52%), fiind urmata de calatoria cu avionul (47%). Pentru vacantele in tara, doar 8% dintre romani au ales avionul, in timp ce 85% masina personala.

Autorii studiului apreciaza ca romanii sunt influentati intr-o mare masura de experientele anterioare sau de recomandarile prietenilor in alegerea destinatiilor de vacanta. Astfel, peste 80% dintre cei care planuiesc sa mearga in vacanta anul acesta nu au facut niciun fel de rezervare, si doar 7% si-au aranjat deja in intregime toate detaliile de calatorie, precum transportul si cazarea.

Studiul a fost realizat prin interviuri online pe un esantion de 1.078 de respondenti cu varsta peste 18 ani. Eroarea maxima de esantionare este de +/-3%, la un nivel de incredere de 95%.