Regulile UE prezente privind pachetele de vacanta dateaza din 1990. De atunci, zborurile ieftine au luat amploare, iar vanzarile pe internet au modificat substantial modul in care turistii planifica si cumpara vacantele. Cu toate acestea, arata PE, multe dintre pachetele alcatuite pe internet nu fac subiectul regulilor actuale si turistii risca sa ramana intr-o zona legala "gri" care poate fi costisitoare. 

Directiva actualizata va extinde definitia pachetelor de vacanta pentru a include cele mai multe tipuri de aranjamente de calatorie alcatuite din diferite elemente, cum ar fi zboruri, cazare si inchiriere de masini, pentru a proteja turistii in cazul unor probleme.

Deputatii europeni au insistat, de asemenea, ca turistii sa fie informati in mod detaliat, inainte de incheia un contract, daca aranjamentele lor de calatorie nu reprezinta un pachet si nu ofera acelasi nivel de protectie. 

"Modificarea definitiei clarifica acum ce reprezinta un pachet de vacanta. Turistii trebuie sa fie informati despre drepturile lor si cum sunt asigurati. Directiva actualizata are in vedere un inalt nivel de protectie a consumatorilor si o detaliata informare a lor", a spus raportorul Hans-Peter Mayer. 

Conform noii propuneri legislative, aprobata cu 610 voturi "pentru", 58 "contra" si 13 abtineri, turistii sunt repatriati daca organizatorul vacantei da faliment pe durata acesteia. Totodata, daca este posibil, turistii ar trebui sa aiba optiunea de a continua calatoria inainte de a se intoarce acasa

O alta prevedere se refera la faptul ca preturile vacantei pot fi crescute, dupa incheierea tranzactiei, din motive speciale, cum ar fi cresterea pretului combustibilului sau a taxelor.

"Daca pretul creste cu mai mult de 8% (Comisia a propus 10%), turistului ar trebui sa i se ofere o alta vacanta sau acesta ar trebui sa fie rambursat", explica reprezentantii PE. 

Pe de alta parte, dupa ce este incheiata o tranzactie, organizatorii vacantei nu ar trebui sa poata schimba semnificativ orarele de zbor, modificarile admise fiind de pana la trei ore. 

De asemenea, in circumstante "inevitabile" sau "neprevazute", cum ar fi dezastre naturale sau un atac terorist, care impiedica turistul sa se intoarca acasa la timp, organizatorul trebuie sa organizeze cazare la acelasi standard ca si cazarea rezervata initial sau sa plateasca o cazare pentru cinci nopti, la un cost de maximum 125 de euro pe noapte, daca organizatorul nu poate sau nu vrea sa rezerve cazarea (propunerea Comisiei a fost de trei nopti la un cost maxim de 100 de euro pe noapte), conform propunerii legislative. 

Votul de miercuri din PE incheie prima lectura si asigura un mandat pentru noul Parlament de a intra in negocieri cu statele membre, pentru varianta finala a directivei. Discutiile cu statele membre vor incepe dupa alegerile din mai.