Insulele grecesti, scoase la vanzare. Proprietarii accepta preturi mai mici decat evaluarile initiale
Insulele grecesti au inceput sa fie scoase la vanzare de familiile mostenitoare, dupa introducerea unor taxe usturatoare pe proprietate in cadrul programului de austeritate. Primii cumparatori sunt membri ai familiilor regale arabe, potrivit cotidianului elen Kathimerini.
Surse din piata imobiliara au declarat pentru ziarul grec ca mai multi proprietari, in special familii care au mostenit insulele, incearca sa le vanda rapid pentru a evita noile taxe, acceptand preturi mai mici si concesii substantiale.
Potrivit Kathimerini, insula Oxeia din Marea Ionica, mostenita de familia greco-australiana Stamoulis, a fost vanduta recent unor membri ai familiei regale din Emiratul Qatar pentru cinci milioane de euro, dupa ce fusese cotata initial la 6,9 milioane euro.
O mare parte din insula situata in apropiere de Itaca, cu o suprafata de aproximativ 500 de hectare, este protejata ecologic, insa portiunea neprotejata a proprietatii poate fi dezvoltata.
Insula Patroklos, situata in largul varfului peninsulei Attica, ar putea fi de asemenea vanduta in curand.
Potrivit unei surse, familia Giatrakos, proprietarii insulei, s-au asociat cu investitori canadieni si lucreaza impreuna cu autoritatile locale pentru a determina care portiune a proprietatii ar putea fi dezvoltata comercial. Pretul insulei ar putea depasi 100 milioane euro, datorita potentialului comercial ridicat si proximitatii fata de capitala Atena.
Incercarile anterioare de a vinde Patroklos s-au lovit de mai multe obstacole, de la absenta unor proiecte clare de planificare urbana si zonala la chestiuni arheologice, de protejare a patrimoniului.
Insula Scorpios, din Marea Ionica, detinuta de mostenitorii familiei Onassis, este de asemenea pe piata de cativa ani.
Mostenitorii familiei Onassis au spus ca vor sa vanda insula din motive financiare.
Surse apropiate situatiei au declarat pentru Kathimerini ca vanzarea este impiedicata de testamentul lui Aristotle Onassis, care interzice instrainarea proprietatii pana cand administrarea ei devine nefezabila.
Astfel, in contextul complicatiilor de natura juridica, familia Onassis analizeaza concesionarea insulei catre un investitor pe o perioada de 99 de ani.