Vaduva, in varsta de 76 de ani, afirma ca a pierdut circa 200.000 de euro, aproximativ jumatate din investitia in obligatiuni ale statului, in timp ce pensionarul a pierdut circa 4.000 de euro, a declarat un oficial al tribunalului unde a fost deschis cazul.

Inainte de declansarea crizei datoriilor, obligatiunile statului elen erau considerate investitii sigure.

"Este pentru prima data cand detinatorii eleni de obligatiuni au deschis un proces impotriva statului solicitand ca decretul guvernamental privind implementarea restructurarii datoriei sa fie declarat neconstitutional si ilegal", a spus oficialul.

Prin actiunea in instanta se cere anularea decretului guvernului prin care creditorii privati ai statului elen au fost obligati sa accepte pierderi de 53,5% din valoarea nominala a obligatiunilor elene detinute. Pierderea reala, incluzand dobanzi si maturitatea mai lunga a titlurilor oferite in schimb, s-a situat la 74%.

"Este un caz fara precedent. Cu cat mai multi reclamanti, cu atat mai bine. S-a intamplat sa fim noi primii. Am deschis drumul", a declarat avocatul celor doi.

Avocatul a adaugat ca si alti investitori vor sa se alature. Pensionarii au fost puternic loviti de criza economica, in ultimii doi ani pensiile din sistemul public fiind reduse cu circa 25%.

Grecia a anuntat in martie ca va restructura obligatiuni in valoare de 177 miliarde de euro, aflate sub incidenta legii elene, impunand pierderi investitorilor. Statul negociaza inca cu investitorii privati care detin obligatiuni de aproape 30 de miliarde de euro emise sub legislatie straina.