In contextul cautarii oricaror documente relevante privind reparatiile pentru pagubele produse de Germania in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, ministerul a hotarat sa infiinteze o comisie care sa propuna ce se va intampla cu cele 14.334.000 de marci ramase din timpul ocupatiei si aflate in prezent la Banca Nationala, scrie cotidianul elen Kathimerini.

Sarcinile comisiei privesc "inaintarea unei propuneri daca mai raman motive pentru pastrarea in continuare, posibila utilitate in alte scopuri sau distrugerea, avand in vedere ca valoarea lor actuala nu poate fi decat istorica", se arata intr-o decizie a ministrului de Finante, Filippos Sachinidis.

Potrivit unor surse, Banca Greciei a informat ministerul despre sacii cu marci germane inca de acum un an, dar avand in vedere ca nu au decat valoare istorica, nu s-a intreprins nimic.

Potrivit estimarilor unor parlamentarilor eleni, Germania a luat in cel de-al Doilea Razboi Mondial un imprumut de la guvernul Greciei, tara aflata atunci sub ocupatie nazista, datoria fiind calculata de partea elena la 54 miliarde de euro, fara dobanzi. Datoria este separata fata de reparatiile considerate necesare pentru victimele atrocitatilor comise de nazisti si valorilor furate in timpul ocupatiei.

Germania este in prezent tara din zona euro cu cea mai importanta contributie la pachetele de imprumuturi externe pentru Grecia. Statul elen a primit in 2010 un pachet de imprumuturi externe de 110 miliarde de euro de la tarile zonei euro si FMI, iar anul acesta un al doilea pachet financiar, de circa 130 miliarde de euro.