Hotelurile, o afacere imobiliara. 2 din 3 unitati de cazare sunt de vanzare, din cauza tarifelor prea mari si a serviciilor de proasta calitate
Peste 70%, dintre hotelurile din Romania sunt de vanzare, pentru ca nu sunt profitabile. O spune chiar vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc. In ultimii ani, gradul de ocupare a scazut sub 30%, asa ca proprietarii n-au de ales. In plus, au crescut taxele si utilitatile. Si clientii au nemultumirile lor: serviciile din turism sunt scumpe si lasa de dorit.
Greta Dogaru este proprietara unei pensiuni de trei stele din Poiana Brasov, aflata in pragul falimentului. Si-a concediat mai toti angajatii, asa ca acum face pe receptionera. Pensiunea cu 30 de camere este la vanzare pentru un milion de euro.
Unul dintre motivele pentru care multe hoteluri si pensiuni nu sunt rentabile este pretul foarte mare la cazare. O noapte la un hotel de 3 stele costa intre 150 si 300 lei pe cand, un apartament inchiriat in regim hotelier costa intre 80 si 150 lei.
Un alt motiv, si poate cel mai important, este ca mai toti investitorii au construit hoteluri fara sa-i si distreze pe turisti.
Multe hoteluri au fost construite sau cumparate in perioada boom-ului, iar proprietarii au gandit totul ca pe o afacere imobiliara cu profit imediat si nu ca pe un bussines in turism.
Anumite proprietati au fost construite cu credit ipotecar, iar ei nu mai reusesc sa plateasca aceste rate, preferand sa le vanda decat sa le piarda catre banca.
Asa ca proprietarii vor practica si anul acesta de sarbatori tarife uriase. De exemplu pentru doua nopti de cazare de Revelion preturile pornesc, in aproape statiunile, de la 2.000 de lei.
"Preconizata introducere a impozitului forfetar este favorabila hotelurilor care au platit impozite pana acum, pentru ca le va reduce povara fiscala cu 40-50%, dar va elimina din piata societatile evazioniste. Si in multe dintre aceste cazuri proprietarii vor incerca sa vanda, dar din pacate si cumparatorii cunosc valoarea pietei", a spus vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, Dragos Raducan.
Din acest motiv, multi proprietari de hoteluri, constienti ca un activ inchis se degradeaza, incearca sa inchirieze sau sa dea in locatie de gestiune unitatea de cazare.
"Din cauza cresterii presiunii fiscale, tot mai multi proprietari prefera sa riste si sa lucreze fara clasificare, ceea ce a facut ca in ultimul an numarul locurilor neclasificate sa creasca foarte mult", a mai spus vicepresedintele FPTR, care estimeaza ca pe litoral numarul locurilor de cazare neclasificate l-a egalat pe cel din unitatile clasificate.
Numarul hotelurilor a crescut din 2008 de la 1.111 la 1.400 de unitati, iar numarul hostelurilor a urcat de la 46 la 178, la care se adauga peste 500 de pensiuni urbane si rurale.
La inceputul acestui an, din cele 1.400 de hoteluri din Romania, 28 erau de cinci stele, 233 de patru stele, 663 de trei stele, 395 de doua stele si 75 de o stea, iar sase unitati nu erau clasificate. In 2008, 16 hoteluri erau cotate la cinci stele, 99 la patru stele, 355 de trei stele, 453 la doua stele si 171 la o stea.
Pe acelasi subiect: