Hotelul medieval a fost construit de compania Grup Corint SA si se afla in cladirea vechii manutante din apropierea Portii a III-a a Cetatii din Alba Iulia, iar unitatea de cazare a fost deschisa oficial pentru clienti incepand de vineri.

Potrivit reprezentantilor companiei Grup Corint, noul hotel dispune, momentan, de doar 22 de camere, dintre care un apartament, iar preturile de cazare variaza intre 70 si 150 de euro pe noapte. Mobilierul, baile si decorurile sunt realizate in stil clasic, iar din luna septembrie hotelul va asigura si servicii de SPA la o piscina interioara, va avea si sali de fitness si de relaxare, dar si sauna si masaj.

Conform surselor citate, investitia in realizarea hotelului medieval se ridica la peste 4 milioane de euro si acesta este clasificat la categoria cinci stele.

Hotelul medieval este construit in cladirea fostei manutante din Cetatea Vauban din Alba Iulia, imobil vechi de circa 300 de ani si care se afla in administrarea Primariei Alba Iulia.

Municipalitatea a incheiat, in 2006, cu Grup Corint un contract de asociere prin care cedeaza dreptul de folosinta asupra mai multor imobile si a unei portiuni din santurilor din cetate companiei, iar aceasta plateste 10 la suta din profitul net realizat din activitatea de turism, dar nu mai putin de 800 de euro pe luna.

Manutanta este una dintre primele cladiri construite de austrieci in Cetatea Vauban din Alba Iulia, fiind situata in apropierea portii a treia a fortificatiei. Cladirea a fost construita in secolul al XVIII-lea, in jurul anului 1714, dar pastreaza detalii arhitectonice anterioare acestui secol. Imobilul a fost construit ca depozit militar pentru armata cetatii.

Cetatea din Alba Iulia a fost construita la inceputul secolului al XVIII-lea, intre anii 1714-1738, fiind considerata cea mai reprezentativa fortificatie bastionara de tip Vauban din Romania. Planul cetatii a fost intocmit de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti, sub conducerea generalului Stefan de Steinville, completata apoi de generalul Weiss.

Lucrarile propriu-zise la fortificatia de la Alba Iulia au inceput la 4 noiembrie 1715, cand s-a pus piatra de temelie a bastionului Carol, dedicat imparatului, situat pe latura de nord a cetatii.