Cine sunt gigantii care vor construi navete spatiale pentru NASA
NASA a anuntat, vineri, ca a semnat contracte in valoare de 1,1 miliarde de dolari cu Sierra Nevada Corporation, SpaceX si Boeing, pentru "designul si dezvoltarea unei noi generatii de masinarii pentru zborul in spatiu", informeaza huffingtonpost.com.
Astfel, daca lucrurile vor merge conform planului, Statele Unite ale Americii nu vor mai depinde de Rusia pentru a trimite echipaje pe Statia Spatiala Internationala (ISS).
"Astazi anuntam un pas important in procesul de a ne trimite astronautii de pe solul Statelor Unite in sisteme spatiale construite de companii americane", a declarat administratorul NASA, Charles Bolden, intr-un comunicat, preluat de Mediafax.
"Am ales trei companii care sa ne ajute sa incheiem dependenta noastra de alte tari in ceea ce priveste zborul in spatiu si care sa ajute la crearea unor locuri de munca bine platite in Florida si in restul tarii", se mai spune in comunicatul NASA.
Boeing a primit cea mai mare suma din contract - 460 de milioane de dolari, pentru a dezvolta CST-100 - o naveta care sa transporte echipajele pe Statia Spatiala Internationala.
SpaceX a primit 440 de milioane de dolari, pentru a dezvolta naveta spatiala Dragon. Potrivit companiei, naveta va fi gata in 2015 si poate transporta sapte astronauti.
In prezent, dupa retragerea din circulatie a navetelor americane, in 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele rusesti Soyuz - care au trei locuri - pentru a-si trimite astonautii la bordul ISS si plateste Rusiei suma de 50 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.
In ceea ce priveste misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo rusesti Progress, europene (ATV) si japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singura data si care se autodistrug arzand la reintrarea in atmosfera terestra, la finalul misiunii.
ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 350 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.