"Taxele reduse vor ajuta turismul, ca activitate economică, să-şi revină odată cu ridicarea restricţiilor de călătorie, conform unui nou studiu efectuat de UHY. Studiul arată că un turist plăteşte în România taxe în valoare de 7,5% din cheltuielile zilnice tipice, comparativ cu 11,3%, media înregistrată la nivel european", se arată într-un comunicat al UHY.

În context, specialiştii companiei declară că, în pofida nivelurilor scăzute de taxe aplicate industriei turismului, Guvernul român ar putea aplica măsuri suplimentare pentru a susţine acest sector, aşa cum au procedat recent şi alte ţări, precum Marea Britanie.

Potrivit studiului UHY, un turist în România plăteşte suma de 19,05 dolari sub formă de taxe din cheltuielile zilnice tipice de 255 dolari, comparativ cu 28,85 dolari, cât plăteşte în medie la nivel european.

"Taxele reduse aplicate turismului din România poziţionează ţara pe locul 23 în studiul UHY care a analizat 25 de ţări. UHY a măsurat taxele plătite pentru mai multe tipuri de achiziţii zilnice tipice realizate de turişti - o noapte la un hotel de patru stele într-un oraş turistic important (150 USD), o masă pentru două persoane la un restaurant (75 USD) şi o sticlă de vin (30 USD)", precizează sursa citată.

Potrivit acesteia, România aplică tarife semnificativ mai scăzute pentru cheltuielile în scop turistic comparativ cu celelalte economii din regiune, precum Polonia şi Croaţia.

În context, reprezentanţii firmei de contabilitate arată că industria turismului din România s-a dezvoltat în ultimii ani, ţara devenind o destinaţie din ce în ce mai atractivă pentru turişti. În 2018, România a redus nivelul TVA pentru servicii turistice, inclusiv pentru cazare, de la 9% la 5% pentru a stimula acest sector. De asemenea, ţara înregistrează printre cele mai scăzute niveluri TVA aplicate în Europa, devenind competitivă în stimularea călătoriilor internaţionale în ţară.

"Taxele scăzute suportate de turişti pentru diferite produse şi servicii nu vin doar în beneficiul consumatorilor, ci şi al afacerilor din sectoarele relevante, stimulând crearea de locuri de muncă, creşterea salariilor şi contribuind la economia generală. UHY consideră că autorităţile centrale şi locale din întreaga lume au suficiente posibilităţi pentru a stimula cererea de activităţi turistice prin reducerea taxelor pentru consum, a accizelor la alcool şi impozitelor locale din oraşele turistice", se mai arată în comunicat.

Cu toate acestea, acelaşi studiu UHY a constatat că, deşi Marea Britanie, Irlanda, Germania şi China au procedat rapid la scăderea semnificativă a taxelor în vederea sprijinirii industriei turistice, 21 dintre cele 25 de ţări vizate de studiu, inclusiv România, nu au aplicat astfel de măsuri.

Chiar şi în ţările care au redus taxele aplicate activităţilor în scop turistic, o extindere a acestor măsuri va fi cu siguranţă necesară până la redresarea sectorului. În Marea Britanie, nivelul TVA de 5% aplicat sectorului ospitalier şi de divertisment va expira, revenind la 20% la finalul lunii martie 2021, în vreme ce taxa zero pe valoare adăugată a Chinei se încheie la 31 decembrie 2020. Germania a anunţat deja că nivelul temporar de 7% al TVA nu va reveni la 19%, aşa cum este normal, până în iulie 2021. Irlanda a decis să scadă temporar taxa pe valoare adăugată aplicată afacerilor din sectorul ospitalier şi turism de la 13,5% la 9% până în decembrie 2021.

"Industria turismului a fost printre sectoarele cele mai afectate de Covid, restricţiile de călătorie urmând să se aplice în continuare pentru cel puţin câteva luni. Autoritatea Internaţională a Aviaţiei Civile a raportat în luna mai că pandemia va reduce numărul de pasageri aerieni cu 1 miliard până la finalul lunii septembrie 2020. Acest lucru a avut un efect de domino substanţial asupra sectoarelor aferente precum hoteluri, restaurante şi obiective turistice. România alături de alte opt state membre UE au semnat o declaraţie de promovare a coordonării între ţări în vederea revitalizării industriei turistice afectată de pandemie", subliniază documentul.

Potrivit UHY, Europa aplică taxe mai mici (11,3%) decât media la nivel global pentru turism. Anumite ţări europene care se bazează semnificativ pe sectorul turistic aplică printre cele mai reduse taxe în acest domeniu, inclusiv Spania (10%) şi Franţa (11,6%).